Cum alegi uşile de interior

1 47895 original jpg jpeg

Ţi-ai cumpărat o locuinţă şi vrei s-o „echipezi” corespunzător sau pur şi simplu vrei să-ţi înlocuieşti uşile din casă? Iată câteva idei care îţi vor fi de ajutor!

Asortează-le cu obiectele de mobilier

Primul pas atunci când alegi uşile pentru casă este să te orientezi după culoarea mobilei şi a pardoselii. De asemenea,ele trebuie să se asorteze cu restul obiectelor din casă şi să se potrivească cu restul locuinţei. Într-un ambient modern,uşa trebuie să aibă aceeaşi nuanţă ca parchetul,iar tocul să fie colorat la fel ca plinta. În acest fel,creezi un aspect de unitate şi de continuitate. Materialul recomandat de specialiştii de design interior este furnirul în nuanţe de palisandru,de abanos,de zebrano,de stejar alb sau de wenge. Este bine să alegi un singur tip de furnir pentru toate uşile din casă.

Măsoară dimensiunileDupă ce te-ai decis asupra culorii,este bine să măsori pereţii şi să stabileşti dimensiunile uşilor din casă. Ia-ţi o ruletă şi măsoară înălţimea,lăţimea şi grosimea uşii. În funcţie de materialul din care sunt confecţionate şi de locuinţa pe care o ai,poţi opta pentru uşi celulare furniruite,pentru uşi celulare acoperite cu autocolant şi pentru cele din plăci de lemn. Uşile celulare furniruite sunt compuse la interior dintr-o structură celulară aparte peste care este aplicat furnirul – el poate imita lemnul de stejar,de fag,de brad sau de frasin. Aceste modele de uşi sunt solide şi rezistente la lovituri sau la zgârieturi. Sunt recomandate dacă ai animale de companie sau un buget limitat.

Pentru o familie mică,cu o locuinţă pe măsură şi cu un buget redus,uşile celulare acoperite cu autocolant sunt şi ele o alegere bună. Acestea au o structură identică cu cea a uşilor celulare furniruite,numai că plăcile nu mai conţin furnir,ci un alt material de bază,şi sunt acoperite cu autocolant. Uşile celulare acoperite cu autocolant sunt uşoare,dar mai sensibile la acţiunile mecanice de lovire şi de zgâriere. Uşile interioare din plăci de lemn au interiorul realizat din lemn masiv sau din material de tip placă. Sunt elegante şi dau bine în locuinţă,numai că va trebui să scoţi mai mulţi bani din buzunar. Modelele sunt nenumărate,ca şi lemnul din care sunt executate:brad,stejar,frasin,fag,cireş ori nuc.