Cum cultivi căpşunile

1 73259 original jpg jpeg

Ai chef să mănânci căpşuni? Ce-ai zice ca în loc să le cumperi de la piaţă şi de la magazin să le iei chiar de la tine de pe balcon? Iată câteva sfaturi să cultivi aceste fructe la tine acasă!

Delicioase şi apetisante,căpşunile sunt unele dintre cele mai cunoscute fructe de vară. Ele au nevoie de atât de puţin spaţiu şi de resurse ca să crească şi să se dezvolte,încât unii grădinari ajung să le crească în containere.

Tocmai de aceea,pentru a umple spaţiul din balcon cu ceva verde şi a-ţi reduce cu succes cheltuielile,pune-ţi mănuşile de plastic şi testează-ţi aptitudinile de grădinar.Ai nevoie de jardiniere şi ghivece

Primul pas în plantarea căpşunilor este să le găseşti spaţiul în care se pot dezvolta. Prin urmare,rezervă-ţi timp să tragi o fugă până la florarie şi să-ţi cumperi jardiniere adânci sau ghivece cu un diametru de cel puţin 25 de centimetri. Cu cât sunt mai mari vasele,cu atât tufele de căpşuni se vor îndesi şi se vor dezvolta armonios. La fel ca atunci când plantezi florile de apartament,ai grijă ca fiecare vas să aibă găuri mari de scurgere a apei pe fund.

Aşază ghiveciul la lumină

Al doilea pas în obţinerea unor tufe sănătoase de căpşuni este să găseşti un loc în balcon care să aibă parte de multă lumină. Asta nu înseamnă că trebuie să le pui neapărat în bătaia directă a razelor solare. Aşază un strat de pietricele sau de bile din argilă în recipient,gros de aproape un centimentru,şi adaugă pământ de flori,uşor acid,până umpli jardiniera. La sfârşit,poţi adăuga şi o mână de nisip.

Aşa plantezi stolonii

După ce ai aranjat ghiveciul şi locul unde vei aşeza căpşunile,plantează stolonii,câte doi în ghivece mari sau în jardiniere. Taie cu foarfeca primele două-trei frunze şi flori. Vei vedea că peste trei săptămâni vor creşte mai mult şi vor avea roade bogate. Dacă vrei să le dai o mână de ajutor să crească mai repede,este bine să ştii că gunoiul de grajd este cel mai bun fertilizator. În al doilea an de la plantare,schimbă pământul dacă vrei să cultivi căpşuni în aceleaşi jardiniere.Recente