Cum îţi protejezi animăluţul de bolile de sezon

1 69964 original jpg jpeg

În sezonul rece, ai grijă să-i asiguri pisicii un mediu călduros şi învaţă cum să recunoşti cele mai frecvente boli pe care le poate avea. În plus, află din timp cum să te descurci în cazul în care suferă de ceva.

În mod normal,pisicile sunt creaturi sănătoase. Dar nici ele nu sunt „scutite” de supărătoarele dureri care pot avea diverse cauze. Vestea bună este că poţi să previi o mare parte dintre ele şi să minimalizezi efectele nedorite pe care le pot avea. În următoarele rânduri vei găsi o scurtă trecere în revistă a câtorva afecţiuni specifice pisicilor,însoţite de sfaturi utile care să te ajute să le uşurezi chinul.

Sensibilitate la atingere

Dacă pisica are o alergie,n-o poţi vindeca. În schimb,poţi afla ce generează starea de rău şi,după ce ai identificat cauza,să te asiguri că o elimini. Alergia de contact apare când pielea pisicii este iritată de ceva care o atinge,cum ar fi o pătură de lână. Simptomele sunt căderea părului,piele îngroşată sau decolorată,pierderea mirosului.Atinge-i zona iritată cu diverse obiecte şi vezi ce-i face rău. În plus,păstrează materialele dăunătoare departe de pielea animăluţului.

Alege mâncare sănătoasă

Alergia alimentară apare când pisica dezvoltă o alergie la ceva în hrană,de multe ori o proteina animală. Apar probleme de natură digestivă şi respiratorie. În acest caz,este bine să mergi la veterinar,care îţi va recomanda o dietă specială pentru pisică. Ai grijă ca animăluţul să nu mai mănânce între mese şi să se ferească de produsele dăunătoare.

Purificator de aer,pentru interior

Pisica mai poate fi alergică lasubstanţele din aer,fie din exterior (cum ar fi polenul) sau din interiorul casei (cum ar fi praful şi mucegaiul). Simptomele sunt însoţite de mâncărimi şi căderea părului. Dacă este sensibilă la polen,încearcă s-o ţii în casă în sezonul cald. Pentru interior,cumpără un purificator de aer şi-i vei uşura simptomele. În plus,pisica mai poate fi alergică la proteinele din saliva puricilor,care vin în contact cu pielea pisicii când insectele muşcă. Mâncărimea severă cauzată de această neplăcere poate fi îndepărtată doar dacă o deparazitezi sau îi pui zgardă.

Antiinflamatoriile potolesc artritaUna dintre bolile de care mai suferă pisicile este artrita. În cazul în care suferă de ea,prietena ta necuvântătoare evită să facă sărituri,nu-i place să fie atinsă,este depresivă şi-şi schimbă obiceiurile alimentare. Zona afectată se simte fierbinte la atingere. Medicul veterinari îi va prescrie medicamente antiinflamatorii sau îţi va recomanda terapiile alternative,cum ar fi acupunctura,masajul sau suplimentele pe bază de plante.