Cum să creşti pomi columnari chiar acasă la tine

1 65732 original jpg jpeg

Mulţi dintre noi ne dorim să avem fructe proaspete, bio, crescute chiar de noi. Unii sunt suficient de norocoşi să aibă o suprafaţă mai mare pentru a planta propria livadă, dar alţii nu au un spaţiu pentru aşa ceva, aşa încât s-ar părea că nu au prea multe opţiuni.

Nu este adevărat,dacă aveţi un apartament sau o casă cu un spaţiu limitat sau o terasă,puteţi creşte pomi fructiferi în ghivece.

Astfel de pomi fructiferi sunt pomii columnari,recomandaţi pentru terase,balcoane,în general pentru spaţii mici. Se numesc aşa pentru că florile lor şi implicit fructele cresc pe tulpină,nu au ramuri şi nu se dezvoltă foarte mult în înălţime,deci nu au nevoie de acelaşi spaţiu ca şi pomii fructiferi obişnuiţi. De asemenea vor avea şi un impact vizual deosebit pentru că îi puteţi privi în timp ce au flori şi ulterior fructe.

Pomii columnari se cultivă în vase relativ mici pentru a nu se dezvolta foarte mult rădăcina şi pentru o creştere lentă a tulpinii. Ghiveciul trebuie ales în funcţie de mărimea plantei şi poate fi din plastic,ceramică,lemn sau lut. Recipientul pentru pomişor trebuie să aibă un diametru de minim 50 cm. Pomii columnari pot fi de tipul măr columnar,păr columnar,cireş columnar,etc.;toţi aceştia se autopolenizează.