De ce este bine să faci duş cu apă călduţă

1 80215 original jpg jpeg

Duşul de seară este momentul pe care-l aşteptăm după o zi lungă. Majoritatea avem obiceiul de a face duş cu apă caldă spre fierbinte, dar recomandată este apa calduţă spre rece, potrivit noilor cercetări. Motivele sunt următoarele:

Întăreşte imunitatea

Conform unui studiu recent, persoanele care fac în mod regulat duş cu apă rece au un număr mai mare de celulele albe în sânge decât cele care-şi fac cu apă fierbinte. Celulele albe sunt responsabile de combaterea bolilor provocate de sistemul imunitar slăbit. Duşurile cu apă rece întăresc sistemul imunitar prin accelerarea metabolismului, creând astfel mai multe celule albe în sânge.

Stimulează circulaţia sangvină

Sunt foarte mulţi oameni care se confruntă cu circulaţie sangvină deficitară, dar poţi simula întregul sistem circulator prin duşul cu apă călduţă spre rece.  

Îmbunătăţeşte fertilitatea

Atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, duşurile cu apă rece pot avea efecte pozitive asupra fertilităţii. Un studiu recent a arătat că bărbaţii care sunt forţaţi să renunţe la duşurile cu apă fierbinte suferă o creştere de aproape 500% a numărului de spermatozoizi în doar şase luni.

Accelerează procesul de pierdere în greutate

Duşurile cu apă călduţă spre rece sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească. Acest lucru se datorează faptului că apa călduţă forţează corpul să activeze arderea grăsimii, care este folosită pentru a proteja corpul şi pentru a păstra temperatura (organismului) la un nivel normal. Atunci când corpul simte apa rece, grăsimea se transformă în energie, arzând de 15 ori mai repede.

Îmbunătăţeşte aspectul pielii şi al părului

Apa fierbinte afectează de obicei uleiurile naturale ale pielii şi părului, provocând uscarea. În schimb, apa rece păstrează nivelurile de uleiuri naturale intacte.

Induce starea de somnolenţă

În timp ce duşurile reci te pot trezi dimineaţa, ele sunt, de asemenea, minunate pentru inducerea somnolenţei seara. Duşurile cu apă rece sunt cunoscute sub numele de terapie rece, şi sunt una dintre cele mai eficiente modalităţi de-a induce şi alunga somnul.

Previne depresia

Cercetătorii au demonstrat că duşurile reci pot stimula zona din creier care produce noradrenalina, neurotransmiţătorul factor în rezistenţa la depresie. Este, de asemenea, electroşocul pe care duşul rece îl face creierului, trimiţând impulsuri la nivelul creierului şi prevenind astfel depresia.

Credit foto: www.news.com.au