Descoperă proprietăţile miraculoase ale fructelor negre şi roşii!
Nu sunt numai delicioase: sunt adevărate „bombe” nutriţionale, cu puteri tămăduitoare, şi merită un loc de cinste în orice dietă sănătoasă. Află care le sunt beneficiile!
Murele. Pline de vitamina C,conţin şi acid elagic – un important fitonutrient care protejează pielea de razele nocive ale soarelui. De asemenea,acidul elagic încetineşte şi procesul de îmbătrânire a pielii.
Afinele. Culoarea lor închisă e semn că sunt sursă de fitonutrienţi,dar şi de antociani,acid elagic,quercitină,catechine şi acid salicilic (ei da,ca-n aspirină!). Au rol preventiv şi curativ,în tratamentele diabetului,în boli neurologice,încetinind apariţia bolii Alzheimer sau Parkinson.
Coacăze roşii,coacăze negre. Conţin acid gamma-linoleic,care inhibă histamina – adică,răspunsul organismului la prezenţa alergenilor. Ajută de la decongestia sinusurilor şi alungă mâncărimile oculare,legate de alergiile sezoniere.
Fructe de soc. Fructele negre ale socului (Sambucus nigra) au certe virtuţi medicinale:combat infecţiile de orice tip,în special cele virale,îmbunătăţesc densitatea osoasă la diabetici (graţie polifenolilor din compoziţie).
Agrişele. Conţin un flavonoid numit kaempferol,care ajută la descompunerea hormonilor „fericirii” – serotonina şi dopamina-,ceea ce ajută la mai buna combatere a stresului şi la energizarea organismului.
Dudele.Au rol vasoconstrictor,ceea ce le face remedii bune în combaterea bolilor cardiovasculare şi venelor varicoase. Conţin o substanţă numită rutină,care întăreşte pereţii vaselor capilare şi îmbunătăţeşte circulaţia.
Citeşte şi: