Detergentul natural care-ţi spală excelent rufele şi vasele

1 63545 original jpg jpeg

Nucile de săpun sunt un excelent detergent natural, fără niciun fel de reacţii adeverse şi total biodegradabil - şi este şi economică în plus! Află unde le găseşti şi cum le foloseşti.

Ce este

Nuca de săpun este fructul arborelui Sapindus Mukorossi,care creşte la poalele munţilor Himalaya. Are un conţinut mare de saponină,un săpun sută la sută natural,complet biodegradabil. Saponina este produsă în mod natural,pentru a proteja fructele de insecte şi de alţi dăunători din natură. Datorită proprietăţilor sale,nuca de săpun este folosită de mii de ani de localnici,pentru a-şi curăţacorpul,vasele şi hainele.

Cum acţionează

De îndată ce cochilia fructului vine în contact cu apa,eliberează o leşie netoxică,cu putere mare de spălare,care însă nu face multă spumă. De aceea,nuca de săpun poate fi folosită fără probleme atât în maşina de spălat cât şi în maşina de spălat vase. Saponina din componenţa ei nu deteriorează culorile şi nu strică ţesătura. Chiar şi ţesăturile cele mai delicate – mătasea,lâna – pot fi spălatecu ajutorul acestor fructe exotice.

Cum se foloseşte

Dozarea nucilor de săpun în maşina de spălat depinde de cât de murdare sunt rufele,de temperatura de spălare şi de duritatea apei. Pune într-un săculeţ de bumbac 5-7 jumătăţi de coji de nucă de săpun,strânge-l bine la gură şi plasează-l direct în tamburul maşinii de spălat (sau pe raftul pentru tacâmuri,în maşina de spălat vase). Pentru haine delicate,foloseşte un decoct,preparat astfel:fierbe 5 minute zece jumătăţi de nucă într-un litru de apă,apoi lasă să se răcească. Dublează cantiatea de nuci pentru un decoct mai concentrat,lasă la macerat apoi strecoară. Decoctul se păstrează la rece,timp de 10 zile.

De câte ori se foloseşte

Nucile din săculeţ se pot refolosi de 3 ori pentru spălări la 30°,de 2 ori la 40°,1-2 ori la 60°,o singură dată 90°. Când nucile nu mai conţin saponină,se deschid la culoare şi îşi pierd strălucirea-şi nu mai spumează în contact cu apa. Nucile utilizate pot fi folosite pentru a fertiliza pământul plantelor de apartament.

Bine de ştiut!

Ai grijă ca săculeţul cu nuci să poată circula în tamburul maşinii. De aceea,tamburul trebuie să fie umplut cu rufe doar pe trei sferturi. O jumătate de kilogram de nuci,care se pot achiziţiona din magazinele cu profil naturist,sunt suficiente pentru 200 de spălări.

Credit foto:Wikipedia