Eleganţă la superlativ: păsările flamingo

simeon stalpnicul png

La o primă descriere, flamingo ar putea părea o pasăre destul de nereuşită! Picioarele prea lungi, gâtul care nu se mai termină şi culoarea, ei bine, parcă ar fi ieşit de la un salon de coafură unde stilistul şi-a depăşit cu mult forţa creativă! Şi totuşi, flamingo este graţioasă şi armonioasă, iar când penajul îi este roz, acesta se potriveşte de minune cu alcătuirea fină a corpului ei.

Culoarea graţioasei păsări variază în funcţie de hrană. Superbele nuanţe de roz cu care suntem obişnuiţi să asociem numele de flamingo se găsesc de obicei la speciile din Caraibe. Acolo,ele se hrănesc preponderent  cu alge şi creveţi,care au un fel de pigment ce le dă şi lor minunata culoare.

Specialiştii americani de la grădina zoologică Smithsonian National Zoo din Washingtonsusţin că pasărea flamingo se trage dintr-un vechi strămoş,care a vieţuit pe Terra acum 30 de milioane de ani. Perfecţiunea liniilor sale vine tocmai din această devenire miraculoasă,fiindcă,până şi când mănâncă,pasărea este de o eleganţă deosebită.

Fidele doar pentru un sezon

Pasăre care îşi duce viaţa în grupuri mari,stând mai mult pe sol,flamingo îşi găseşte partenerul pentru împerechere şi rămâne cu el până când puiul creşte şi este „pe picioarele lui“. Amândoi părinţii îşi asumă sarcina de a avea grijă de unicul ou din care iese puiul lor şi apoi se ocupă de hrana şi dezvoltarea acestuia. Cel mic are penajul gri şi pe măsură ce creşte se colorează în acel roz inconfundabil. Deşi cuplul este deosebit de statornic pentru un sezon,în anul următor fiecare îşi va căuta un nou partener… Mulţi specialişti cred că comportament a contribuit substanţial la vigoarea speciei.

Inedit!Flamingo este unica pasăre care poate trăi în captivitate mai mult decât în mediul său natural,respectiv 30 de ani faţă de 20?