Factorul din spatele oboselii

1 80495 original jpg jpeg

Oboseala poate avea multe cauze; munca excesivă, lipsa somnului, stresul. Dar dacă te simţi obosită constant, chiar şi după ce te odihneşti, poate fi altceva - ai putea avea o deficienţă de fier. Fierul permite sângelui să transporte oxigen la toate ţesuturile din corpul nostru, aşadar este vital pentru o sănătate bună.

Simptomele principale ale deficitului de fier sunt următoarele:

-    Oboseală şi lipsa poftei de mâncare;-    Dificultăţi în concentrare;-    Piele palidă şi cearcăne;-    Senzaţie de frig;-    Răceli frecvente.

Dar recomandat este să mergi să-ţi faci nişte analize pentru a vedea dacă suferi sau nu de carenţă de fier. Nivelul scăzut de fier din organism poate provoca senzaţia permanentă de oboseală, dar poţi creşte nivelul de energie astfel:

Mănâncă alimente bogate în fier

Includerea alimentelor bogate în fier în dieta ta este esenţială. Sursele de fier precum carnea de pui, peştele, sunt uşor asimilate de organism, iar sursele de plante nu sunt absorbite la fel de repede ca sursele animale, de aceea vegetarienii au nevoie de o cantitate aproximativ dublă decât doza zilnică necesară recomandată de fier. Fasolea uscată, mazărea şi lămâia sunt surse bune de fier, dar şi produsele din cereale fortificate, tofu, soia şi spanacul. În plus, consumă alimente bogate de vitamina C – fructe citrice, broccoli, roşii şi ardei împreună cu alimente bogate în fier.

Suplimente de fier

Femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 50 de ani ar trebui să consume zilnic 18 miligrame de fier. Acestea includ surse de fier din alimente, precum şi din suplimente, deoarece nu este întotdeauna uşor să obţii fier numai din dietă.

Sfaturi esenţiale pentru o stare de bine

Îmbunătăţirea nivelului de fier va dura mult, dar este o parte importantă pentru a trăi o viaţă mai sănătoasă şi de a avea grijă de tine. În primul rând, obţinerea odihnei este crucială. Şi în al doilea rând, nu renunţa la antrenamentul fizic! Exerciţiul regulat nu numai că ajută la menţinerea nivelului de energie, ci este foarte eficient şi în combaterea stresului. Aşadar, combină o alimentaţie sănătoasă şi bogată în fier cu sport şi un stil de viaţă bine organizat.