Încălzirea apartamentului cu ajutorul soluțiilor altermative – Ponturi și dispozitive portabile eficiente

Încălzirea este o necesitate în orice apartament şi, cum se preconizează o criză a energiei, însoţită de o explozie a preţurilor, este util să afli ce soluţii alternative ai la dispoziţie.

image

În iarna care se apropie se aşteaptă ca preţul pentru încălzire să crească, de aceea, va fi nevoie să găseşti variante pentru încălzirea casei. Soluțiile portabile pentru încălzirea unui apartament mic sunt ideale pentru persoanele care nu dețin apartamentul sau care doresc doar să folosească ceva temporar, până când pot instala ceva permanent. Este vorba despre panourile de încălzire electrice, încălzitoarele electrice cu ventilator sau încălzitoarele electrice cu ulei radiant. Proprietarii de apartament pot opta pentru o soluție de încălzire permanentă, ca mini split-urile sau sistemul de încălzire electrică prin pardoseală.

Panourile radiante

Acestea sunt încălzitoare cu putere redusă care pot fi folosite pentru a încălzi spații mici. Avantajele lor sunt că nu sunt foarte scumpe, nu ocupă mult spaţiu, ceea ce le face perfecte pentru un apartament de mici dimensiuni, şi încălzesc rapid o cameră. Nu ai nevoie de abilități speciale pentru instalare. De fapt, tot ce trebuie să faci este să-l conectezi la o priză. Cele mai multe dintre aceste încălzitoare au puteri mici, astfel încât să nu consumă foarte mult. Dezavantajele lor sunt că nu au capacitatea de a încălzi un spațiu mare, nu distribuie foarte bine căldura şi trebuie să fie aproape de o priză electrică.

Citește și: Cum păstrezi căldura în casă

Încălzitoarele electrice cu ventilator

Mai puternice decât încălzitoarele de perete, cele electrice au şi ventilatoare pentru a sufla aerul cald în cameră. Principalul avantaj al acestui tip de încălzitor este tocmai acela că are o putere mai mare. Are capacitatea de a încălzi încăperi mai mari, la temperaturi mai scăzute. Mai mult, radiatoarele electrice cu ventilator pot fi achiziționate chiar ca modele de șemineu. Şemineele electrice sunt plăcute estetic și pot fi deschise prin utilizarea telecomenzii. Dezavantajele lor sunt că pot fi mai scumpe şi trebuie să țineți departe de ele copiii mici, animalele de companie și orice poate fi deteriorat de căldură.

Radiatoarele cu ulei

Acestea arată precum caloriferele tradiționale, dar pur și simplu se conectează la o priză electrică. În interiorul lor, se află un ulei care este încălzit pentru a oferi căldură radiantă. Avantajul acestui tip de încălzitor este că funcționează mai eficient decât unul electric cu ventilator. De asemenea, este mai silenţions. Un alt atu este acela că sunt relativ reci la atingere, deci nu sunt la fel de periculoase pentru animale şi copii mici. Dezavantajul acestui tip de încălzitor este că poate dura puțin până se încălzește. De asemenea, are aceleași limitări de putere ca încălzitorul electric cu ventilator. În plus, va ocupa mai mult spațiu decât celelalte tipuri de încălzitoare electrice și nu este tocmai estetic.

Vezi și Cum putem reduce consumul energetic în casa noastră?

Sistemul de încălzire mini split

Dintre soluţiile permanente fac parte şi sistemele de încălzire de tip mini split, permanente, ideale pentru case şi încăperi mici. Aceste încălzitoare oferă multe beneficii cu foarte puține dezavantaje. Sunt eficiente atât pentru încălzire, cât și pentru răcire. Nu ocupă spațiu pe podea, are caracteristici electronice moderne şi sunt relativ ieftine în comparație cu alte opțiuni de încălzire permanentă. Conductele de căldură pierd până la 25% din căldură prin sistemul de conducte. Deoarece tehnologia mini split furnizează căldură direct, fără conducte, ajungi să foloseşti mai puțin combustibil, ceea ce este mai bine şi pentru mediu, nu doar pentru a economisi. În interior, vei avea o unitate de tratare a aerului, iar, în exterior, un condensator. Dezavantajele aparatelor de aer condiționat pentru încălzire sunt costurile de instalare şi riscul ca instalarea să nu fie făcută corect, caz în care nu vor funcţiona eficient.

Încălzitoare electrice în pardoseală

Un sistem electric de încălzire prin pardoseală se pretează a fi montat sub podele laminate, ceramice și chiar mochete. Fac o casă mai confortabilă, deoarece camerele vor fi încălzite de la sol. Căldura este răspândită uniform în întreaga cameră şi funcționează silențios. Are însă şi dezavantaje: necesitatea îndepărtării parchetului sau gresiei pentru instalare şi costurile mari. În cazul unei ierni mai grele, este posibil să descoperi că aceste funcționează bine doar alături de încălzitoare suplimentare.

Reţine!

Orice sursă de căldură – calorifer, șemineu, radiator – nu trebuie să fie blocată de mobilier, deci nu va aşezată în faţa acesteia.