Senzaţia de frig inexplicabilă. De ce apare şi cum poţi scăpa de ea
Să presupunem că este o zi blândă de toamnă. Ai închis toate ferestrele, ai dat drumul la căldură în toată casa şi ţi-ai făcut un ceai fierbinte, însă nu există nicio cale pentru a scăpa de frigul din corp. Cum este posibil ca încă să te confrunţi cu această senzaţie? Există o serie de explicaţii pentru acest fenomen, care nu au legătură cu temperatura din casă.
Unele persoane se confruntă frecvent senzaţia de frig, indiferent de gradele de afară. Chiar şi vara, când temperaturile sunt ridicate, unii preferă să se acopere cu o pătură sau să consume o băutură fierbinte pentru a se încălzi. De regulă, aceste persoane au extremităţile reci, chiar şi în cele mai călduroase zile. Această senzaţie de frig poate fi explicabilă şi este importantă tratarea ei pentru a evita complicaţiile care pot să apară pe termen lung.
Greutate corporală prea mică
Grăsimea din corp acţionează ca o sistem de izolaţie termică pentru corp, iar în momentul în care pierdem din greutate şi corpul pierde căldură într-un ritm mai rapid. De aceea, persoanele care se confruntă cu tulburări de alimentaţie, se plâng, de obicei, de senzaţia de frig. În acest caz, este recomandat consultul unui nutriţionist, care ar putea stabili care este greutatea ta ideală, dar şi un plan alimentar făcut special pe nevoile tale.
Citeşte şi: De ce femeilor le este mai frig decât bărbaţilor. Există multe explicaţii ştiinţifice!
Circulaţie slabă
Probleme legate de sistemul circulator apar, de obicei, în cazul persoanelor care se confruntă cu obezitate sau cu diabet. În cazul diabetului, circulaţia slabă poate provoca leziuni ale nervilor care duc la senzaţia de frig în picioare. Pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine se recomandă exerciţiile fizice, dar şi cele de stretching (preum yoga sau pilates), un regim alimentar bazat pe fructe, legume, cereale integrale şi alimente sărace în grăsimi, renunţarea la fumat şi masaj.
Deficit de Vitamina B12
Dacă simţi că îţi este frig în permanenţă, acest lucru poate indica şi o lipsă de Vitamina B12. Această vitamină este responsabilă pentru sănătatea globulelor roşii din sânge. Surse de Vitamina B12 pot fi: carnea de vită, peştele (în special tonul şi somonul), fructe de mare (crabi, stridii, scoici), carnea de porc, carnea de pasăre, produsele lactate, (precum laptele, brânza şi iaurtul), ouăle, carnea de miel, unele tipuri de cereale şi soia.
Citeşte şi: De ce apare „pielea de găină”. În trecut, efectul produs asupra pielii putea salva vieţi
Anumite medicamente
Administrarea anumitor medicamente, precum sedativele sau beta-blocantele pot afecta alimentarea cu sânge a mâinilor şi a picioarelor. De aceea, dacă urmezi un tratament medicamentos, iar senzaţia de frig îţi afectează calitatea vieţii şi întrerupe desfăşurarea activităţilor cotidiene, este indicat să consulţi un medic.
De asemenea, printre lucrurile care pot duce la senzaţia de frig continuă se numără: înfometarea sau dieta alimentară strictă, oboseala, menopauza, deshidratarea, consumul de alcool, fumatul, scăderea masei musculare şi sedentarismul.
Sursă foto: Shutterstock