Ce se întâmplă dacă dormi cu ventilatorul pornit?

Atunci când te loveşte valul de căldură, este firesc să stai mai mult pe lângă ventilator în lipsa aerului condiţionat şi chiar să fii tentat să-l lași deschis noaptea. Să fie oare cel mai bun lucru?

image

Te ajută să rezişti temperturilor ridicate, printr-un proces numit convecție, care susţine corpul să-şi regleze temperatură prin pierdere de căldură, dar, pe caniculă, ventilatoarele doar mută aerul dintr-un loc în altul. Acest lucru poate aduce praf, care, potrivit medicului britanic Deborah Lee, contactat de Express.co.uk, poate agrava afecțiunile cronice. „Aerul cald poate usca secrețiile naturale ale ochilor. Îţi vei simţi ochii mai uscați dimineața”, a subliniat Lee.

Dacă suferi de ochi uscaţi şi foloseşti un ventilator pentru a face față căldurii, medicul recomandă să aplici picături pentru ochi sau un unguent pentru ochi uscaţi pe bază de uleiuri. Totuşi, aceasta nu este singura problemă care poate fi acutizată de folosirea ventilatorului în exces.

Îţi poate bloca sinusurile şi exacerbează sforăitul

Dacă uiţi ventilatorul pornit toată noaptea, s-ar putea să te trezeşti cu dureri de sinusuri. Doctorul Lee a explicat ce se petrece: „Respirarea aerului cald și uscat pe timp de noapte poate usca partea din spate a gâtului, căile nazale și sinusurile. Acestea reacționează prin secreţia de mucus în exces, ceea ce înseamnă că nasul se înfundă și sinusurile se blochează”.

Vezi şi: Cum foloseşti corect aerul condiţionat pentru a nu avea probleme de sănătate

Respirarea aerului cald uscat poate exacerba şi sforăitul sau apneea obstructivă în somn. „Poţi combate aceste efecte ale ventilatorului prin umidificarea aerului. Pune un vas cu apă în fața ventilatorului, eventual apă rece cu gheață”, a recomandat medicul Deborah Lee.

Agravează atacurile de astm și alergiile

Te ştii alergic? Un ventilator îţi poate înrăutăți starea. Ventilatoarele pun în mişcare alergenii din aerul pe care îl respiri. Şi pentru astmatici este contraindicat din acelaşi motiv, deci nu exagera cu folosirea ventilatorului.

Citeşte şi: Ai o boală cronică? Aşa îţi menţii sănătatea pe caniculă!

Îţi afectează pielea

Ventilatoarele pot fi dăunătoare pentru piele. Medicul Lee a arătat de ce: „Aerul cald uscat poate agrava eczema, deoarece perturbă funcția de barieră a pielii, ceea ce înseamnă că pielea pierde apă mai ușor și tinde să se usuce mai uşor. În loc să folosești un ventilator, te poate ajuta să faci un duș rece, nu fierbinte, înainte de culcare”. De asemenea, este indicat să alegi o lenjerie de pat hipoalergenică şi antihistaminice sedative.

FOTO: Shutterstock



Recente

Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg