Lupinul, planta care combate obezitatea, diabetul şi înlocuieşte carnea

1 84111 original jpg jpeg

Lupinul (Lupinus polyphyllus) este o plantă erbacee din familia leguminoaselor Fabaceae. Se regăseşte pe continentele americane de nord şi de sud, dar şi în zona europeană şi africană a Mediteranei. La noi este cunoscut sub denumirile populare de niprală (lupinul galben), cafele sau cafeluţe (lupinul alb).

Lupinul e planta care combate obezitatea, diabetul şi înlocuieşte carnea. Creşte de la 30 cm până la un metru şi jumătate în înălţime. Frunzele sunt plamate şi verde închis. La maturitate formeaza flori dispuse în chiorchine, pe vârful tulpinii.

Lupinul, planta care combate obezitatea

Florile lupinului pot fi albe, galbene, albastre, liliachii, violet sau culoarea caisei. Înfloresc în iunie-iulie. Fructele lupinului sunt sub formă de păstaie şi sunt, în general, 5 boabe la număr. Acestea se mai numesc şi seminţe sau lupine.

image

Există peste 200 de specii de lupin, fie sălbatice, fie cultivate pentru consum sau în scop ornamental. Multe specii de lupin sunt cultivate pentru hrana animalelor.

Lupinul, înlocuitor pentru carne

În alimentatie, se foloseşte lupinul alb, lupinul galben, lupinul albastru. Toate tipurile trebuie preparate după o metodă specifică. Adica înmuiatul lupinelor în apă sărată câteva zile. În ţările mediteraneene şi orientale, sunt consumate des ca şi alunele.

image

Boabele pot fi făcute pastă, la fel ca humusul sau fasolea bătută. Puteţi face crochete de lupin, le puteti consuma prăjite, cu sare şi boia. Seminţele conţin: glucide, lipide, proteine, alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi, vitamine, acizi organici, acizi graşi, informeaza doctorulzilei.ro.