Modestul vas din lut - paradisul plantelor în ghiveci

1 67367 original jpg jpeg

Vasul din lut a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri de către romani. Ramses al III-lea a fost urmat de senatorii romani, apoi de Cosimo di Medici şi în cele din urmă de Luc della Robbia care l-a înfrumuseţat.

A debutat ca o necesitate,când oalele de lut serveau drept depozitare pentru grăunţe,murături,gem de prune şi apoi a fost transformat în adevărate lucrări de artă-ghivece frumoase de flori.

Cu un trecut strălucit,are şi astăzi o calitate importantă şi anume versatilitatea care îl face să fie deosebit de util şi care oferă plantelor un mediu de dezvoltare asemănător cu cel din natură.

Într-un vas de pământ se pot creşte atât plante decorabile cât şi plante aromatice care se pun în mâncare. Condiţia esenţială este să fie adaptat la nevoile lor nutritive.

Cei care preferă plantele sensibile şi exotice ca de exemplu leandri,cactuşi sau arbori de citrice preţuiesc mai mult mobilitatea ghivecelor din lut dar sunt foarte utilizate şi de grădinari,aceştia folosindu-le ca recipiente în designul exterior. Grădinile pot fi mult mai atractive dacă sunt decorate cu ghivece din lut,la fel cum şi interioarele caselor noastre pot avea acel iz de grădină de vară în timpul iernii. Sunt mult mai interesante dacă sunt puse în grupuri şi oricât de dificil ar părea,ele pot fi totuşi mutate în alt loc.