Nu arunca zeama de la murături: iată cum o poţi folosi!

Primăvara, gospodinele se grăbesc să arunce murăturile în oţet şi zeama lor – deşi îi pot da o mulţime de utilizări.
Zeama de murături:„detergent” pentru cratiţe
Fie că are conservanţi sau nu,oţetul de murături poate fi înlocui cu succes produsele de curăţenie. Spre exemplu,poţi curăţa cu ajutorul ei tigăile,cratiţele şi vasele de gătit din cupru. Dacă oţetul nu conţine conservanţi şi sare,îl poţi folosi în cantităţi foarte mici,pentru a da aciditate pământului de flori în care vrei să plantezispecii ce necesită un sol acid. Tot cu zeama din oţet poţi curăţa faianţa şi chiuveta de la baie şi bucătărie – zeama acidă dizolvă depunerile calcaroase.
Zeama de murături:ingredient pentru gătit
Zeama cu oţet şi sare,fără conservant,care păstrează frumos arome de castraveciori,gogoşar,usturoi,condimente,se poate folosi pentru a asezona diferitele sosuri,salate sau ciorbe. O mai poţi folosi pentru a da aromă şi aciditate mâncărurilor preferate,sau pentru a marina în ea carnea,înainte de a o găti pe grătar sau la cuptor. Legumele gătite la cuptor capătă mai multă savoare dacă le adaugi puţin oţet de la murături,iar ceapa călită în tigaie poate fi „stinsă” cu puţin oţet aromat. Pentru a da aromă suplimentară cartofilor,adaugă zeamă de murături în apa de fiert.
Zeama de murături:susţinere pentru imunitate
Zeama de murături fără conservanţi este o sursă excelentă de vitamine şi substanţe nutritive,fiind un energizant natural şi un susţinător al imunităţii. Bea o ceşcuţă de zeamă dimineaţa,pe stomacul gol. Este bună şi ca leac împotriva crampelor musculare – bea o ceaşcă după ce ai făcut efort fizic intens!