Nu mai poţi plăti rata? Iată soluţiile!

1 47216 original jpg jpeg

Dacă eşti într-un moment dificil şi nu mai poţi să-ţi plăteşti ratele la credit, te întrebi probabil ce se mai poate face. Iată cum găseşti un răspuns salvator.

Anunţă banca de situaţia ta

Odată ce încep să se acumuleze ratele,este tot mai greu să le plăteşti. Din momentul în care îţi dai seama că nu le mai poţi plăti,mergi la bancă. Cei de acolo vor vedea altfel lucrurile dacă îi informezi despre problemele tale în timp ce eşti cu plata la zi.

Prelungeşte creditarea

În baza veniturilor de care dispui,banca ar trebui să-ţi reeşaloneze ratele,să-ţi schimbe data scadentă,să recalculeze sau să-ţi refinanţeze creditul. În primă fază,încearcă să obţii o reeşalonare. Aceasta presupune prelungirea perioadei de creditare şi diminuarea ratei lunare.

Refinanţarea,ultima variantă

Orice bancă ar trebui să ofere clienţilor posibilitatea de refinanţare a creditului. Refinanţarea însă ar trebui să fie ultima soluţie,pentru că presupune nişte costuri suplimentare şi este indicată doar dacă îţi asigură o rată mai mică. Când ai mai multe credite,refinanţarea poate fi o soluţie,pentru că le strângi pe toate sub o singură umbrelă şi ai de plătit doar o rată.

Ce poate face banca?

În cazul în care nu-ţi plăteşti ratele şi creditul este garantat cu ipotecă,banca poate începe executarea silită dacă întârzierile la plată depăşesc 90 de zile. Bunul cu care se garantează creditul este scos la licitaţie pentru recuperarea împrumutului. Dacă în urma vânzării imobilului nu se recuperează tot soldul creditului,ţi se va pune poprire pe salariu şi sechestru pe bunurile aflate în proprietate. În cazul în care nu ai bunuri sau venituri,executarea nu se poate face pe moment,însă banca va iniţia periodic acte de executare silită şi te va ţine sub observaţie până va avea cum să-şi recupereze banii.