Panda roşu, maestrul evadării

1 72395 original jpg jpeg

S-a crezut mult timp că e înrudit cu ursul panda. De fapt, mamiferul roşcat cu cap de ursuleţ şi corp de pisică face parte din familia ratonilor şi a dihorilor.

I se mai spune şi ursul-pisică,pisica-vulpe,vulpea de foc sau ratonul de Himalaya. Adoră pădurile tropicale de la altitudini mari şi,spre deosebire de ursul panda,are un habitat natural răspândit pe o arie mai mare. Populaţia sa este însă şi ea ameninţată cu dispariţia.

Panda roşu trăieşte în munţii Nepalului şi în nordul Myanmarului,precum şi în centrul Chinei. Îşi petrece cea mai mare parte din viaţă în copaci şi este obişnuit să doarmă la înălţime. Exemplarele care au fost prinse şi închise în grădini zoologice se adaptează greu la viaţa din captivitate.

De altfel,panda roşu e un maestru al evadării:exemplarul numit Rusty se afla la grădina zoologică Smithsonian National Zoo de doar trei săptămâni,când a reuşit să scape. Metoda lui a fost simplă:din cauza ploilor neîntrerupte,creanga unui copac îngreunată de apă s-a aplecat peste gardul electric care ţinea prizonier animăluţul. Aşa că isteţului Rusty nu i-a fost greu să scape din perimetrul îngrădit.