Plantele vindecătoare ale lunii august

1 49087 original jpg jpeg

Profită de „oferta” de sezon a farmaciei verzi. Pe lângă un binemeritat concediu, vara îţi dă ocazia să aduni plante medicinale, de folos pentru tot anul.

Nu trece indiferentă pe lângă ele,iar dacă nu ştii să le deosebeşti sau să prepari leacuri din ele,inspiră-te din sfaturile de mai jos!

Coada-şoricelului cicatrizează rănile

Ai probleme cu o rană care nu se cicatrizează sau ai nevoie să calmezi o arsură?

Bazează-te pe ceaiul sau pe unguentul din coada-şoricelului.

Perioada recoltării:din luna iunie până toamna târziu.

Părţile active ale plantei:florile.

La ce ajută:are acţiune antiinflamatoare,cicatrizantă şi antimicrobiană. Sub formă de unguente,tratează rănile,arsurile. Ceaiul este recomandat în gastrită,ulcer,colită,boli stomatologice.

Mod de preparare:Opăreşti 10 g de plantă în 300 ml apă. Ţii infuzia la temperatura de fierbere circa trei minute,apoi laşi ceaiul un sfert de oră şi filtrezi. Bea-o de-a lungul unei zile,în cantităţi mici.

simeon stalpnicul png

Sunătoarea,leac pentru stomac

Una dintre cele mai folosite plante în medicina populară,sunătoarea alungă depresia,răceala şi tratează bolile de stomac.

Perioada de recoltare:iunie-august.

Părţile active ale plantei:se recoltează părţile superioare ale tulpinii.

La ce ajută:ceaiul,băut dimineţa şi seara,este ideal în boli hepato-biliare. În caz de hiperaciditate şi de ulcer,bea infuzia călduţă,de-a lungul zilei. Pentru stomac,­este ca un pansament uleiul de sunătoare,din care iei zilnic o lingură.

051536ea3409d7fd976ed1c5c96b3b65 jpg jpeg

Mod de preparare:uleiul de sunătoare îl faci din 10 g de plantă şi 10 g de alcool. După 12 ore,în care-l ţii într-un vas închis,adaugi 80 g ulei de floarea-soarelui şi încălzeşti trei ore în baie de apă. După o săptămână,filtrezi uleiul şi-l pui la loc răcoros.

Pătlagina vindecă bolile respiratorii

Tusea,răceala,gripa,bolile respiratorii,răguşeala – pe toate le poţi trata cu sirop de pătlagină,dacă iei câte o lingură de trei ori pe zi.

Perioada de recoltare:din mai până în septembrie.

Părţile active ale plantei:frunzele.

La ce ajută:foile proaspete,zeama lor sau unguentele făcute din ele se pun pe răni pentru a se vindeca mai repede,iar siropul de pătlagină ­este bun la începutul bronşitelor.

a395d00fdb5bd2d3aee010f2a7df78d1 jpg jpeg

Mod de preparare:pentru sirop,pune ­într-un borcan mare straturi de frunze,cu zahăr între ele. Când se lasă sirop,aşază borcanul într-o oală cu apă rece. După 30 de minute de fiert şi după răcire,pune siropul în sticle închise la culoare.

Salvia,remediu pentru 100 de boli

Nu din întâmplare numele salviei provine din latinescul „salvare”. Ea restabileşte echilibrul hormonal şi pe cel al sistemului nervos,stimulează memoria,te ajută în caz de balonare şi de transpiraţie excesivă.

Perioada de recoltare:iulie-august.

Părţile active ale plantei:frunzele.

La ce ajută:tinctura din frunze are acţiune antisudorifică. Ia câte patru linguriţe zilnic! Sub formă de decoct,este bună contra diareei.

76a547b5d881c62e096ff7bd47fb63d1 jpg jpeg

Mod de preparare:tinctura se face din 15 linguri de pulbere de salvie şi două pahare cu alcool alimentar de 50 de grade. Se pun într-un borcan închis şi se lasă la macerat 14 zile. Apoi se filtrează tinctura şi se pune în sticluţe închise la culoare.

Bine de ştiut...

Nucile,contra diabetului de tip 2

75 g de nuci sau de alune crude consumate zilnic te ajută să ţii sub control nivelul glicemiei şi pe cel al colesterolului. Aceasta ­este concluzia medicilor de la Universitatea din Toronto,după ce au studiat efectul fructelor uscate asupra diabeticilor. Acest efect se datorează nivelului crescut de magneziu şi de acizi graşi care îmbunătăţesc funcţiile pancreasului şi normalizează glicemia.

Sfecla stimulează circulaţia cerebrală

200 ml de suc de sfeclă pe zi îţi îmbunătăţesc fluxul sanguin pe creier şi scad presiunea arterială. Acest efect benefic se datorează sărurilor de potasiu şi betaninei,două substanţe care elimină toxinele din sânge şi stimulează circulaţia sângelui în vasele de pe creier.  O cură de o lună cu suc de sfeclă,băut dimineaţa,pe stomacul gol,te va ajuta să reduci cu 70%  riscul de a suferi un atac cerebral.

Antioxidanţii te menţin tânără

Ai vrea ca viaţa să nu-ţi mai „deseneze” riduri pe faţă şi să nu-ţi mai pună la încercare silueta? Ia zilnic un supliment de antioxidanţi,deoarece te protejează de factorii care-ţi agresează sănătatea,frumuseţea şi silueta. Açai SE,de la Secom®,  este un ­extract din fructul sud-american cu acelaşi nume,recunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante. Preţ:80 lei/60 capsule