Pregăteşte-ţi plantele pentru venirea primăverii!

1 48166 original jpg jpeg

Pentru a te bucura de coloritul şi de prospeţimea plantelor de apartament sau de grădină, este bine să te pregăteşti din timp. Îţi oferim câteva sfaturi de mare ajutor!

Dacă ai grădină...

Chiar dacă pe timpul iernii grădina ta pare că şi-a pierdut farmecul,este cazul să-ţi pui mănuşile şi să te echipezi cu uneltele necesare pentru a o impulsiona să renască.

În primul rând,ai nevoie de o foarfecă specială pentru curăţarea pomilor de frunze şi de crengi uscate.

Tufele de trandafiri,arbuştii de grădină sau arborii care au tendinţa să se trezească la viaţă prea devreme trebuie curăţaţi şi tăiaţi din timp,pentru a avea un aspect estetic cât mai plăcut.

Fertilizarea solului,obligatorie

După ce ai terminat de modelat aspectul plantelor,este momentul să greblezi frunzele uscate şi să aplici tratamente contra paraziţilor şi a bolilor.

Nu în ultimul rând,deoarece iarna şi gerul au tasat straturile superioare şi plantele nu se pot dezvolta cum trebuie,pământul trebuie aerisit şi săpat.

Ca să ajuţi plantele să crească rezistente la condiţiile de mediu,este indicat să fertilizezi solul unde-şi vor întinde mai apoi rădăcinile.

Una dintre soluţiile cele mai practice de fertilizat este îngrăşământul organic,pe care-l poţi pregăti chiar în grădina ta,din bălegar diluat cu apă.Plantarea bulbilor,pe categorii

Pe la începutul primăverii,ies tiptil din anonimat gutuiul japonez,prunul (migdalul) japonez,coroniţa miresii ori liliacul. Trebuie să-i uzi suficient,în funcţie de cum e vremea.

Arbuştilor le place să fie plantaţi în locuri însorite sau cu semiumbră,cu un sol în care să nu stagneze apa. Începând cu luna martie,dacă vremea este frumoasă,plantează bulbii de flori în pământ dezgheţat,ca să poată să-şi ia din sol substanţele de care au nevoie pentru a creşte.

Creează contraste de efect,cum ar fi să plantezi flori cu cupa mare,cum este laleaua,alături de flori gingaşe,precum mărgăritarul,ghiocelul sau zambila.

Pregătiri pentru balcon

Chiar dacă stai la bloc,trebuie să te apuci din timp să-ţi pregăteşti balconul pentru venirea primăverii. De aceea,este momentul să cumperi de pe acum ghivece,compost şi bulbi.

Dacă le iei din timp,nu-ţi vei face o gaură prea mare în buget şi le vei putea procura eşalonat. Indiferent de unde cumperi bulbii,ai grijă ca aceştia să nu aibă urme de putreziciune,crăpături sau zgârieturi adânci.

Cum te organizezi

Încearcă să cumperi de la florării diferite plante cu bulb,care să nu înflorească toate odată,ci pe rând,tot anul. În luna martie,poţi începe să uzi plantele mai des şi să le fertilizezi progresiv,crescând doza până ajungi la cantitatea recomandată pe ambalaj.

De asemenea,este un moment ideal să muţi în ghivece mai mari plantele care au stat la iernat şi poţi transplanta bulbii. După trei săptămâni,le poţi pune şi îngrăşământ.