Sfaturi de la bunica pentru scoaterea petelor

1 69344 original jpg jpeg

Există haine în garderoba noastră care nu pot fi schimbate aşa de uşor, altele sunt cadouri frumoase şi vrem să le păstrăm cât mai mult timp ca noi. Aşadar, iată câteva sfaturi de la bunica pentru scoaterea petelor.

Chiar dacă scoaterea petelor nu mai reprezintă o problemă atât de vastă în zilele noastre,există haine pe care dacă le pătăm,vrem cu orice preţ să remediem problema. Există haine în garderoba noastră care nu pot fi schimbate aşa de uşor,altele sunt cadouri frumoase şi vrem să le păstrăm cât mai mult timp ca noi. Aşadar,iată câteva sfaturi de la bunica pentru scoaterea petelor.

Petele de acizi se scot foarte uşor cu amoniac. Se foloseşte foarte atent o pensulă sau bureţel,astfel încât să nu se depăşească deloc marginile petei.

Sfaturi de la bunica pentru scoaterea petelor – petele de alcool,cafea şi ceai

Petele de alcool se spală,de obicei,cu apă limpede,călduţă. Se amestecă cantităţi egale de alcool de 90 de grade şi apă,se adaugă apoi oţet un sfert din cantitatea întreagă,apoi se tamponează pata şi se freacă bine. Pata de alcool de pe o haină de piele se va înlătura cu mare atenţie,căci pielea se poate deteriora. Se freacă pata cu cantităţi egale de alcool şi apă cu ajutorul unui tampon din tifon. Petele de bere de pe hainele de mătase ies doar cu alcool îndoit cu apă.

Petele de cafea,cât sunt încă proaspete,se scot cu apă sărată sau se opăresc cu apă clocotită în care s-a pus glicerină. Petele de cafea de pe materiale din in,cânepă sau bumbac ies uşor dacă se freacă cu apă oxigenată. Petele de cafea,ciocolată sau cacao se scot înainte de a băga hainele la spălat,spălatul le stabilizează.

Petele de cafea cu lapte de pe stofe sau haine din mătase sau lână se scot prin frecare cu o perie moale înmuiată în glicerină curată,apoi se spală cu apă călduţă. Uscarea se face cu fierul de călcat.

Petele de ceai nu foarte vechi ies cu o soluţie alcătuită din apă amestecată cu suc de lămâie. Petele mai vechi se spală cu apă clocotită în care se pun 1-2 linguri de glicerină. Petele de ceai de pe ţesăturile din lână ies cu un amestec din părţi egale de spirt medicinal şi oţet. Petele de ceai de pe materialele albe se scot storcând o lămâie peste pată,lăsând să acţioneze 5 minute,după care se freacă cu un burete şi se clăteşte cu apă călduţă.

Sfaturi de la bunica pentru scoaterea petelor – petele de ceară,deodorant şi pix

Petele de ceară se scot uşor,dar doar dacă lumânările nu sunt colorate. Se rade pata cu un cuţit,apoi se pune o hârtie sugativă deasupra şi sub materialul pătat. Se trece apoi cu fierul de călcat peste pată. Se schimbă hârtia până când dispare complet pata. Dacă nu dispare de tot,se freacă locul cu apă amestecată cu oţet,apoi se spală obişnuit.

Petele de pix ies foarte uşor dacă deasupra loc se pulverizează puţin fixativ,petele vor dispărea imediat. Urmele de pix de pe hainele de piele se freacă cu hârtie igienică înmuiată în spirt. După ce se freacă bine zona,aceasta se şterge cu o cârpă uscată.

Petele de ciocolată de pe hainele albe se scot cu apă foarte sărată. Petele de ciocolată ies şi cu o cârpă înmuiată în apă oxigenată,dar se insistă frecând. Apoi,se face un amestec de bicarbonat de sodiu şi apă,se pune peste pată şi se bagă la spălat.

Petele de deodorant se scot cu acid citric în concentraţie de 5%. Se dizolvă într-un litru de apă caldă o linguriţă de sare de lămâie. Se înmoaie pata şi se lasă peste noapte,apoi se bagă haina la spălat.

Sfaturi de la bunica pentru scoaterea petelor – petele de fructe,de grăsime şi de sânge

Petele de fructe ies perfect dacă se înmoaie rufa în apa în care a fiert fasole uscată. Apoi se lasă într-un amestec format din lapte şi suc de lămâie timp de 30 de minute şi se clăteşte cu apă rece. Hainele de mătase sau pânză pătate cu fructe,precum afine,vişine,mure,se freacă cu următorul amestec:se înfierbântă puţin alcool alb şi se amestecă cu o linguriţă de amoniac,apoi se freacă foarte încet cu o cârpă moale pata.

Hainele pătate cu suc de cireşe sau vişine dispar dacă sunt clătite cu apă caldă,apoi lăsate în lapte. Petele proaspete de fructe se spală imediat cu apă rece,cele mai vechi se îmbibă în apă caldă cu glicerină şi se bagă la maşina de spălat. Cine nu are glicerină,să presare sare înainte de a băga hainele pătate cu fructe la maşină. Petele de mure şi de afine ies cu lapte acru,se lasă o vreme să acţioneze,apoi se freacă şi se clăteşte cu apă caldă.

Petele de grăsime ies cu pastă de dinţi. Se lasă pasta să acţioneze,să se usuce bine,apoi se îndepărtează cu peria. Petele de grăsime şi ulei de pe hainele albe se scot cu următorul preparat:1 lingură de sare de bucătărie,4 linguri amoniac. Se agită bine soluţia până se dizolvă sarea,apoi se freacă petele cu cârpa.

Petele de grăsime în timpul unui eveniment se freacă cu sare de 3-4 ori,apoi se pune un şerveţel să absoarbă. La final,se presară sare multă pe pată şi se lasă aşa. Acasă se freacă cu o perie şi pata dispare.

Petele de gumă de mestecat au o singură soluţie. Haina pătată se bagă într-o pungă de plastic,care se pune în congelator. Guma îngheţată se va desprinde foarte uşor.

Petele de sânge se înmoaie în apă rece cu sare amestecată cu apă oxigenată. Nu se foloseşte niciodată apă caldă la petele de sânge. Petele de iarbă se scot cu suc de lămâie,amestecat cu puţină apă,vin sau spirt. Se mai freacă şi cu alcool de 90 de grade,apoi se clăteşte cu apă caldă.

Iată şi o soluţie naturală,pe care să o preparaţi în casă,care înlătură tot felul de pete,mai ales dacă se foloseşte cât mai repede:1 lingură glicerină vegetală,1 lingură lichid de spălat vase,1,250 ml apă. Se amestecă bine ingredientele,se freacă petele cu puţin amestec,apoi se spală rufele ca de obicei.    Recente

Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
canapea si flori shutterstock 204510988 jpg
cadouri de casa noua shutterstock 755663365 jpg
Mituri despre igiena feminina Sursa foto shutterstock 1254137329 jpg
Mancare fructe bautura jpg
Curatenia d eprimavara Sfaturi utile 624621179 jpg
Prajitura mozaic cu biscuiti Sursa foto shutterstock 2017645007 jpg
avocado jpg