Simplitate, stil şi mult alb
Albul nu se va demoda niciodată. Când alegi să-ţi decorezi casa în alb, optezi pentru eleganţă şi pentru mai mult spaţiu. Dar e atât de uşor să greşeşti şi să-ţi transformi livingul într-o policlinică. Citeşte regulile albului şi inspiră-te!
Sunt oameni pentru care nonculorile pot înlocui toate culorile. Lor le sunt suficiente albul,negrul,griurile. Mai adaugă câteva nuanţe de bej şi paleta e completă. Sunt acei oameni care preţuiesc până la obsesie eleganţa simplă,cei pentru care „mai puţin e mai mult” întotdeauna. De obicei,ei cunosc bine regulile jocului,regulile stilului. Pentru că,uite,albul e o nuanţă neutră de care,dacă abuzezi,poţi da imediat greş în decorarea unei locuinţe.
Tradiţia spune...
În Occident,albul e asociat cu inocenţa. Iată de ce sunt albe rochiile de mireasă. O nuanţă spirituală,legată de atâta vreme de religie,de îngeri. Meditezi mai bine într-un decor complet alb. Simbolizează întoarcerea la origini. Bineînţeles,e un simbol al păcii. Doar în Asia,albul înseamnă doliu. În schimb,în Africa se presupune că albul apără locuitorii de demoni.
Spaţiu şi lumină
Vizual,albul creează impresia de spaţiu. E singura nuanţă care vine la pachet cu senzaţia de vid,de infinit. Dar dă unei încăperi acea tuşă de prospeţime şi de calm. Nimic nu se compară cu luminozitatea albului. Pentru mai mult spaţiu şi o ambianţă plăcută în camera ta,vopseşte pereţii în alb şi alege un parchet dintr-un lemn într-o nuanţă deschisă. Dar atenţie! Prea mult alb îţi poate crea o stare de anxietate,de singurătate.
Jonglerii
Cu siguranţă,în designul interior,albul este nedemodabil,elegant şi,mai ales,neutru. Dar când alegi albul nu e chiar uşor. Trebuie să ştii să jonglezi cu texturile materialelor,care se pot asocia la nesfârşit,creând diferite imagini vizuale. Simplitatea albului te face să obţii cu uşurinţă decoruri armonioase,delicate şi romantice.
InterzisAlbul nu e recomandat pentru cea mai folosită încăpere din apartament,cum ar fi livingul,întrucât va fi greu de întreţinut. Dar îl poţi alege pentru alte încăperi,cum e dormitorul. În living,alege nuanţe apropiate:bej luminos sau verde pal. Doar accesoriile pot face notă discordantă,dacă ţii neapărat!
Ideal pentru bucătărie
Bucătăria e un spaţiu în care nimic nu se potriveşte mai bine decât albul,care îţi permite să depistezi orice urmă de murdărie. Poţi opta pentru vase puternic colorate,dacă vrei să elimini din schemă impresia „de spital”. Alege o mobilă de bucătărie retro,pentru că se integrează perfect în decorul alb.
Combinaţii
Albul şi nuanţele apropiate lui merg de minune cu suprafeţele şi materialele naturale,ca de exemplu lemnul brut sau covoarele de iută. La fel de bine arată în combinaţii cu alte nuanţe neutre,ca griuri,negru sau crem. Uneori,e suficient să asociezi anumite tente de alb ca să creezi un interior liniştitor şi uşor de decorat.
Alb+culori tari
În combinaţiile cu o paletă de culori tari,albul diminuează intensitatea acestora. În contact cu albul,chiar şi culorile puternice pierd ceva din stridenţă. În plus,subliniază eleganţa materialelor sau a diferitelor forme. Pentru un desing proaspăt şi revigorant,combină albul cu verdele,păstrând un parchet sau un covor într-o nuanţă deschisă,de bej. Pentru o notă modernă,asociază albul cu negrul sau cu griuri şi adaugă culoare,folosindu-te de accesorii!
Atenţie!
Nuanţele de alb folosite incorect în decorare pot aminti de sălile unui spital! Aşadar,evită să-ţi decorezi locuinţa 100% în alb şi evită plasticul alb! Dar,dacă eşti în căutarea unui stil simplu şi elegant,alege albul şi respectă-i regulile!