Smochinul: pomul din ghiveci care rodeşte de două ori pe an

1 72434 original jpg jpeg

Fructele delicioase şi foarte dulci ocupau un loc important în multe culturi din întreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau că acestea reprezintă un dar de la zeul fertilităţii.

Toate smochinele,uscate sau proaspete sunt foarte hrănitoare. Beneficiile pentru sănătate pot fi atribuite conţinutului de minerale şi de vitamine.

Smochinul (Ficus carica) este un pom fructifer înalt de 3-4 metri,originar din Orientul Mijlociu şi bazinul Mediteranei. Deşi face parte din vegetaţia specifică regiunilor mai calde,smochinul poate fi cultivat şi la noi în ţară,în regiunile în care temperaturile nu sunt foarte scăzute iarna.

Cultivarea smochinului în Romania

Chiar dacă face parte din vegetaţia specifică regiunilor mai calde,cultivarea smochinului în România se practică de foarte mult timp,fiind introdus de greci şi romani mai întâi în zona Dobrogei. Smochinul a rămas din păcate până astăzi o plantă cultivată doar de amatorii de plante exotice sau admiratori.

Condiţia să ai un smochin frumos chiar în grădina ta este să îl protejezi de frig,învelindu-i coroana cu folii de plastic,frunze uscate,iarbă uscată sau paie. Desigur,smochinul poate fi plantat şi într-un ghiveci de dimensiuni mari,care poate fi mutat iarna în interior.