Specii deosebite de cactuşi din toată lumea

1 67530 original jpg jpeg

Aceste plante des întâlnite în locuinţe ocupă puţin spaţiu şi nu trebuie udate des, de aceea pot fi întreţinute uşor nu numai de cei care stau mult acasă, ci şi de persoanele mereu pe drumuri.

Când înfloresc,cactuşii sunt de-a dreptul spectaculoşi şi,datorită diversităţii lor,încă n-au putut fi catalogate la nivel mondial toate speciile de ţepoşi.

Poţi intra cu dreptul în lumea iubitoarelor de plante de apartament alegând o specie de cactus. În florării,floarea poate fi găsită în forme inedite,la diferite dimensiuni,în funcţie de preferinţe. Cactusul face parte din categoria plantelor suculente,care reţin apa în trunchi,şi de aceea are nevoie de puţină apă,fiind însă dependent de lumină. Iarna,majoritatea speciilor nu trebuie udate,dacă sunt ţinute în camere cu temperatură constantă,de peste 20 de grade Celsius.

Plante suculente de diferite dimensiuni

Printre miile de tipuri de cactuşi existenţi,unii sunt foarte mici,de câţiva centimetri,alţii înalţi,de zeci de metri şi cu o greutate de până la 25 de tone. De exemplu,cei din specia Cactus garden pot reţine în trunchiul lor chiar şi o tonă de apă. O altă specie interesantă este Hylocereus undatus,supranumit şi cactusul cu „florile lunii“ sau „prinţesa nopţii“.

Se numeşte aşa pentru că floarea lui,care are un diametru de până la 25 de centimetri,se deschide o singură dată,noaptea,şi emană un miros îmbătător de vanilie,apoi se usucă şi moare. Un alt tip de cactus special prin aspect este Blossfeldia liliputana,o plantă în formă de glob,cu diametrul de nici doi centimetri. Acesta este cel mai mic dintre toţi.

Le merge bine în apartament

Cactusul de Crăciun (Schlumbergera),care înfloreşte şi iarna,te va încânta cu bucheţele de clopoţei roz-trandafirii. Are nevoie de multă lumină,puţină apă şi trebuie să fie ferit de curenţii de aer rece. Pune-l într-un loc luminos,cum ar fi pervazul ferestrei,şi dacă observi că se simte bine acolo,evită să-l muţi.

Specia Mammillaria are forma unui glob spinos,cu flori asemănătoare margaretelor,colorate în alb şi roz. Moare dacă nu este ţinută la lumină şi la temperaturi mai joase de 10 °C.Un alt tip de cactus apreciat de iubitorii de plante de apartament este Echinopsis chamaecereussau cactusul cornişor. Acesta se dezvoltă rapid,face flori roşii-portocalii,iar petalele au un farmec aparte,care par că strălucesc la lumină.

Trucul Click! pentru femei

Toate speciile de cactuşi de apartament trebuie ţinute în mraniţe speciale,îmbogăţite cu îngrăşăminte minerale şi vegetale. Ca să se dezvolte bine,este indicat să se adauge în ghivece pietricele poroase ori bucăţi mici de var.

Aduc ghinion? Doar o superstiţie!

Tradiţia spune că nu e bine să ai cactus în casă,pentru că atragi ghinionul. Aceasta este doar o superstiţie,adesea auzită în zona Ardealului,cum este şi aceea că fetele nemăritate care au cactus în casă vor rămâne nemăritate.

Ştiai că

…floarea cactusului american (Carnegiea gigantean) are un miros care poate fi resimţit chiar şi de la o depărtare de un kilometru distanţă?

…din sucul fructelor de cactus „prinţesa nopţii“,care sunt roşii,în formă de pară,se fabrică medicamente pentru combaterea bolilor de inimă?

…există cactuşi foarte longevivi,cum este Copiapoa solaris din Atacama,Chile,care pot trăi până la o mie de ani?