Ți se pare ciudat să vorbești cu plantele? Nici pe departe! Ce beneficii aduce

Dacă ești iubitor de flori și pasionat de grădinărit, cu siguranță, ești preocupat ca plantele tale să aibă parte de cea mai bună îngrijire. Dar știai că vorbitul cu ele le-ar putea ajuta să crească? Iar acesta nu este singurul avantaj. 

image

Ideea de a vorbi cu plantele poate să ți se pară ciudată, însă specialiștii spun exact contrariul. De fapt, în cadrul unui sondaj realizat de „Trees.com‟, aproape jumătate din cei 1250 de oameni chestionați au spus că obișnuiesc să le vorbească florilor. Mai interesant este că două treimi dintre acești oameni au declarat că discuțiile cu plantele ajută la creșterea lor. 

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre plantarea și cultivarea lalelelor 

Expertul în grădinărit Lina Cowley a spus pentru „Best Life‟ că vorbitul cu plantele este, cu adevărat, o idee bună: „Plantele sunt organisme vii și, ca orice ființe vii, ele răspund la mediul lor.‟ De asemenea, specialistul Jen Stark a punctat: „Mai multe studii au arătat că vorbitul cu plantele și muzica au un efect stimulativ asupra creșterii lor. O teorie ar fi cea conform căreia plantele sunt sensibile la vibrații și că vorbitul aproape de ele formează o vibrație care le promovează creșterea. O altă teorie este că vorbitul cu plantele crește nivelul de dioxid de carbon din jurul lor, ceea ce încurajează fotosinteza și creșterea.‟ 

Teoriile specialiștilor sunt susținute de studii. De exemplu, un studiu realizat în anul 2009, de către Societatea Regală de Horticultură din Marea Britanie, a constatat că roșiile cresc mai repede când „aud‟ voci feminine.  

Citește și: Îngrășământ pentru flori. Tu știi cum să îl folosești corect? 

Alte studii s-au concentrat pe muzică. De exemplu, o cercetare din 2015 și publicată în „Journal of Integrative Sciences, Innovation and Technology‟, a demonstrat că muzica a ajutat gălbenelele să prospere, indiferent dacă li s-au fredonat piese indiene sau melodii de meditație. În schimb, zgomotele au avut efecte negative asupra creșterii plantelor. 

Vorbitul cu plantele reduce stresul 

Astfel, pe lângă faptul că te asiguri că plantele tale cresc mai repede, discuțiile cu plantele sunt benefice și pentru sănătatea ta mintală. Expertul Lawn Love a declarat pentru „Best Life‟: „Vorbitul cu plantele poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea sănătății mintale, oferind un sentiment de calm și conexiune. Poate fi, de asemenea, o formă de atenție, ajutând oamenii să se concentreze asupra prezentului și să cultive un sentiment de pace și bunăstare‟. 

Sursă foto: Shutterstock