Tradiţii de 1 martie - în unele zone fetele oferă băieţilor mărţişoare!

1 73486 original jpg jpeg

Mărţişorul, cunoscut şi sub numele de Marteniţa, este semnul care prevesteşte venirea primăverii. Este un obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, care apare în tradiţia românilor, dar şi în alte locuri. De 1 Martie femeile primesc mărţişoare, pe care le poartă toată durata lunii.

Tradiţii de mărţişor

După ce nu mai poartă mărţişorul,femeile îl leagă de ramura unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belşug în casele oamenilor. Dacă cineva îşi pune o dorinţă atunci când leagă mărţişorul în pom,i se va îndeplini. De aceea,în mai multe zone ale României,la începutul lunii aprilie,copacii sunt împodobiţi de mărţişoare.

În Transilvania,mărţişoarele sunt atârnate de uşi,ferestre,de coarnele animalelor domestice,pentru a speria duhurile rele.

În judeţul Bihor,oamenii se spală cu apă de ploaie,asta dacă plouă pe 1 martie,spunându-se că vor deveni mai frumoşi şi sănătoşi.

În Banat,şi nu numai,fetele oferă băieţilor mărţişoare,care în mod tradiţional sunt făcute de ele.

În zona Moldovei,de 1 martie fetele oferă băieţilor mărţişoare,care la rândul lor le oferă acestora de 8 martie mărţişor,ciocolată sau flori.

Folcloristul Simion Florea Marian presupune că în Moldova şi Bucovina mărţişorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint,prinsă cu aţă albă-roşie,şi era purtat de copii în jurul gâtului. Fetele adolescente purtau şi ele mărţişor la gât în primele 12 zile ale lunii martie,pentru ca mai apoi să-l prindă în păr şi să-l păstreze până la înflorirea copacilor. La acel moment,fetele îşi scoteau mărţişorul şi-l atârnau de creanga unui copac,iar moneda o dădeau pe alimente. Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.

Acum se găsesc mărţişoare în magazine şi pe stradă,peste tot,de diferite modele şi culori,pictate,împletite,care sunt pe placul tuturor şi care au înscripţionate diferite cifre,litere,animale,flori,orice. Sunt persoane care poartă mărţişorul întreaga lună,altele doar de pe 1 până pe 8 Martie,două săptămâni sau doar câteva zile.