Tulburările de auz: tot ce trebuie să ştii!

probleme cu auzul jpeg

Diagnosticate din timp, problemele de auz pot fi ţinute sub control, înainte de a determina scăderea acută sau chiar pierderea acestui simţ. Află care sunt principalele cauze ale disfuncţiilor auditive şi ce simptome trebuie să te îngrijoreze!

Pe lângă faptul că afectează activitatea socială a persoanei în cauză,hipoacuzia (scăderea auzului) îşi „pune“ amprenta asupra stării generale de sănătate,conducând inclusiv la apariţia instabilităţii emoţionale,la creşterea gradului de nervozitate şi la instalarea simptomelor depresive.

Semne alarmante

Ai un început de scădere a auzului dacă:

-  vorbeşti tare;-nu auzi prea bine sunetele ascuţite;-nu reuşeşti să descifrezi întotdeauna cuvintele care conţin sunetele „S“ şi „F“;-îi rogi mereu pe cei din jur să repete ce spun;-nu poţi urmări succesiunea evenimentelor dintr-o discuţie;-încerci să auzi mereu cu acceeaşi ureche;-ridici fără ezitare volumul la radio sau la televizor;-auzi cu greu telefonul;-percepi zgomote confuze în ureche;-răspunzi cu întârziere atunci când eşti întrebată;-te izolezi de anturajul tău.

Aparatul auditiv se reglează în funcţie de pragul de sunet suportabil şi de preferinţele pacientului

simeon stalpnicul png

Din ce cauză nu mai auzi bine

1 Vârsta înaintată  este cea mai frecventă cauză a pierderii auzului. Cercetătorii susţin că în timp funcţiile urechii încetinesc.

2 Expunerea repetată la zgomote puternice duce treptat la scăderea calităţii auzului,din cauză că urechea este „agresată“ de sunetele de intensitate mare şi de durată.

3 Otita medie acută este inflamaţia puternică a timpanului generată de virusuri sau microbi,care are ca efecte secundare scăderea auzului,senzaţia de ureche înfundată,apariţia zgomotelor şi a durerilor accentuate la tuse,strănut,suflatul nasului şi la efort fizic.

4 Unele medicamente precum antibioticele,aspirina,diureticele de ansă (ajută la eliminarea apei acumulate în exces în corp) sau cele destinate tratării disfuncţiilor erectile pot contribui la afectarea auzului.

5 Afecţiunile cardiologice,hipertensiunea arterială,diabetul zaharat,meningita,infecţiile virale,artritele reumatoide,unele boli neurologice sau accidentul vascular cerebral se numără şi ele printre cauzele care determină apariţia tulburărilor de auz.

6 Traumatismele,mai ales cele care implică o fractură de craniu sau perforarea timpanului,pot reprezenta factori serioşi de risc pentru pierderea auzului.

Ce poţi face

În cazul în care te confrunţi cu probleme de auz de ceva timp,este indicat să consulţi un orelist,care-ţi va stabili diagnosticul corect şi tratamentul corespunzător . Pe lângă asta,specialistul îţi va spune dacă este necesar să faci şi o audiogramă (evaluează capacitatea unei persoane de a auzi),în urma căreia se vor determina tipul şi gradul hipoacuziei. Mai mult,dacă medicul consideră că în tulburarea de auz ar putea fi implicată o problemă a membranei timpanice,se recomandă un examen care are drept scop evaluarea variaţiilor de presiune a căsuţei timpanului,cunoscut sub numele de timpanometrie.

INFO

-500 de milioane de oameni din lume suferă de o formă de hipoacuzie.

-Aproape 95% din persoanele care suferă de hipoacuzie neurosenzorială (transmisia este bună,dar percepţia este defectuoasă) pot beneficia de ajutorul oferit de modelele de aparate auditive existente.

-Aparatele auditive corect instalate pot îmbunătăţi capacitatea de comunicare pentru cel puţin 90% din persoanele care au probleme de auz,potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Structura aparatului auditiv

simeon stalpnicul png