Vopseşte ouăle de Paşti cu simţ artistic! Idei pentru masa de sărbătoare

Oricât de mult ţi-ar plăcea ouăle de Paşti vopsite în stil clasic, parcă ai vrea să ieşi puţin din tipare și să încerci şi modele noi care să-ţi demonstreze creativitatea. Îţi oferim câteva idei pentru ca masa de sărbătoare să surprindă pe toţi cei dragi ţie!

Idei pentru vopsirea oualor de Pasti  Sursa foto shutterstock 608814221 jpg

Decorarea ouălor de Paști este o activitate distractivă pe care o poți face în familie, mai ales cu copiii. Există o mulțime de modalități de a orna ouăle fără a apela la vopselele tradiţionale. Pune-le într-o cratiță cu apă, la foc mediu şi lasă-le să fiarbă aproximativ cincisprezece minute. Odată ce ai fiert ouăle, pregăteşte toate materialele și începe!

Decorează cu… cremă de ras

Folosiți un produs obișnuit de igienă, precum crema de ras, pentru a decora ouăle de Paști în stil marmorat. Este mai ușor decât pare şi distractiv! Foloseşte colorant alimentar pentru a crea un model deosebit, apoi trece ouăle fierte tare prin cremă pentru a le colora. Mai rămâne doar să le laşi să se usuce, apoi îndepărtezi excesul de cremă de ras. Vopsirea ouălor în acest mod este o activitate amuzantă şi pentru copii.

Acuarele în locul vopselei clasice

Vopselele ieftine pentru acuarelă pot fi utile şi pentru decorarea ouălor de Paști. Pentru modele marmorate, folosește o pensulă rotundă sau capătul de șters al unui creion. Implică-i pe cei mici pentru a realiza modelele lor preferate. La final pot aplica abţilduri. Un alt truc este să picteze ouăle după ce au aplicat abţibilduri pe care le îndepărtează la final.

Te-ar mai putea interesa: Decoraţiuni de Paşti pentru casă

Model dantelat, elegant

Pentru a face coșul tău cu ouă de Paști să iasă în evidență, va trebui să-ți foloseşti materialele de cusut. Începe prin a pregăti o serie de ouă vopsite în mod clasic. Odată ce sunt uscate, taie o bucată de dantelă suficient de lungă pentru a înconjura un ou. Așeză oul pe o suprafață acoperită cu hârtie şi aplică un strat de vopsea acrilică pe dantelă cu un mic aplicator din burete. Lucrând rapid, vei transfera modelul de dantelă pe ou, cu vopsea în sus, pe un teanc de prosoape de hârtie și rulați ușor oul peste dantelă. Îndepărtează cu grijă dantela şi pune oul la uscat.

image

Încearcă şi coloranții naturali

Apelează la natură şi pentru a pregăti ouăle de Paști. Sfecla, varza roşie, turmericul sau cojile de ceapă roşie, în amestec cu oțet vor colora ouăle, în timpul fierberii, în roşu, roz, albastru şi galben. După vrei să obţii modele deosebite, înainte de fierbere, aşază pe fiecare ou flori, petale sau frunze mici umezite pe care le fixezi prin înfăşurarea oului în dres. După fierbere, îndepărtezi dresul, plantele şi ungi fiecare ou cu puţin ulei, pentru un plus de strălucire.

Ornează cu bicarbonat sau orez

Chiar şi ingredientele cele mai simple pe care le ai la îndemână în bucătărie pot fi utile la vopsirea ouălor pentru masa pascală. Foloseşte colorant alimentar, bicarbonat de sodiu și oțet. Pe măsură ce ouăle de Paști se usucă, va apărea un model marmorat.

Folosește o lingură pentru a amesteca o treime de cană de bicarbonat de sodiu cu o lingură de apă, apoi adaugă trei picături de colorant alimentar, la alegere. Amesteci până când obţii o pastă. Repetă procedura aplicând un alt colorant. Apoi, aşezi câte un ou într-o formă pentru brioşe şi aplică pastele pe fiecare.

Ar fi bine să porţi mănuși de cauciuc. Pasta de bicarbonat de sodiu va adăuga culoare fiecărui ou vopsit, dar le puteți face și mai vibrante prin scăparea de colorant alimentar în gel suplimentar pe ouă pentru explozii concentrate de culoare. La final, picuri puţin oţet pe fiecare ou. Reacţia dintre oțet și bicarbonat de sodiu va colora ouăle.

După ce s-a dizolvat tot bicarbonatul de sodiu, scufundă fiecare ou în apă pentru a-l curăța. Pentru a vopsi ouăle fierte cu orez, este nevoie să adaugi colorant alimentar peste un strat de orez, apoi să treci ouăle prin orezul colorat.

image

Folosește creativ sfoara

O altă variantă de vopsire a ouălor de Paşti este să legi sfoară în jurul celor fierte şi răcite pentru a crea un model. La final, nu mai trebuie decât să le scufunzi în vopselele tale preferate. Le laşi să se usuce, apoi îndepărtezi sforile. În locul lor, vor rămâne dungi albe.

Sfat

Pentru a face dungi cu o nuanță mai deschisă a culorii dorite, vopseşte mai întâi ouăle, apoi leagă sforile și vopseşte ouăle din nou.

Imprimă pe ouă modele de pe ţesături

Fierberea ouălor înfăşurate în ţesături de mătase cu imprimeuri ajută la transferarea modelului pe coji. Pentru cele mai îndrăznețe modele, alege culori strălucitoare și modele grafice.

Vezi şi: Jocuri de Paşti pentru copilul tău

Alege o cravată veche şi tai-o în bucăţi. Înfășoară ouăle crude în aceste bucăţi şi prinde-le cu grijă. Încearcă să netezeşti cutele. Cu cât legi mai strâns, cu atât modelul va fi mai clar. Acest lucru va ajuta la prevenirea transferului colorantului în coaja ouălor pe măsură ce le fierbi.

Pune ouăle învelite astfel în apă rece care să le acopere cu cel puțin un centimetru. Adaugă câteva linguri de oțet şi lasă-le la foc mediu, să fiarbă minimum 20 de minute. După răcire, poţi îndepărta legăturile.

FOTO: Shutterstock