Ce este anxietatea şi care sunt cauzele ei?

1 anxietate jpg jpeg

Eşti o persoană nesigură, agitată sau, poate, neliniştită când, de exemplu, trebuie să vorbeşti în faţa unui public sau mergi la un interviu de angajare? Inima-ţi bate ca şi cum ar vrea să-ţi sară din piept, iar respiraţia-ţi este foarte accelerată? Ei bine, aceste reacţii puţin exagerate şi persistente de frică pot fi manifestări ale anxietăţii.

Anxietatea socială se manifestă printr-o frică accentuată, dar şi prin griji excesive, nefondate şi necontrolate. Această teamă exagerată de a interacţiona cu grupuri de persoane şi de a nu fi criticat şi judecat când eşti în public, poate provoca stări de rău, atât la nivel psihic, cât şi fizic. Anxietatea socială se diferenţiază de frică prin caracterul iraţional – o ameninţare nejustificată, ci doar anticipată. Debutează, de cele mai multe ori, în copilărie sau în adolescenţă.

Citeşte şi: 3 diferenţe majore între stres şi anxietate

Persoanele care suferă de anxietate socială nu sunt, neapărat timide, dar tind să se concentreze pe fiecare greşeală pe care o fac în public. Uneori, anxietatea socială poate implica teama de a vorbi la telefon în prezenţa altor persoane, de a folosi o toaletă publică sau chiar de a merge singur într-un spaţiu public.

Cauzele anxietăţii sociale

Din punct de vedere genetic, această stare accentuată de nelinişte poate fi moştenită. Potrivit specialiştilor, însă, fobia socială  provine, de obicei, dintr-o traumă ascunsă, poate chiar inconştientă, din copilărie. Astfel, unele emoţii puternice trăite la o vârstă fragedă sau lipsa ataşamentului din partea părinţilor, pot duce, mai târziu, la dezvoltarea anxietăţii. Datorită schimbărilor prin care trec, adolescenţii sunt mai predispuşi la dezvoltarea unei astfel de fobii.

Citeşte şi: Anxietatea, simptom precoce a bolii Alzheimer

Tratamentul împotriva anxietăţii

Chiar dacă pare, uneori, o afecţiune fără remediu, anxietatea socială poate fi depăşită cu ajutorul unui medic specialist şi a şedinţelor de psihoterapie. În unele cazuri, însă, poate fi recomandat un tratament cu medicamente, dar numai la indicaţia specialistului. De asemenea, simptomele fizice ale anxietăţii pot fi ţinute în frâu prin controlarea respiraţiei – trebuie doar să respiri profund şi rar. Şi practicarea unor tehnici de relaxare precum yoga sau meditaţia, te pot ajuta să scapi de anxietate.

Sursă imagine: hwww.onmeda.frRecente

Fulgi sau lapte de ovaz in cafea  Sursa foto Shutterstock 1453749629 jpg
Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg
Ai nevoie de un nou televizor în living room  Îți spunem noi cum să l alegi! jpg
Top 4 iphone hacks pe care nu le știai, dar de care ai nevoie jpg
Photo 1 @siora18 Unsplash jpg
Topuri și cămăși de damă care se potrivesc formelor mai rotunde jpg
Cum să alegi și să asortezi cizmele de toamnă perfecte jpg
bijuterii navajo jpg
Astenie de toamna, foto shutterstock  jpg