Ce este boala sărutului şi ce complicaţii poate da

1 shutterstock 778757335 jpg jpeg

Mononucleoza infecţioasă – cunoscută în limbajul popular şi ca boala sărutului – apare mai ales la tineri. Printre simptomele bolii se numără febra, durerile de gât şi slăbiciunea musculară. În general, este o infecţie benignă, dar sunt situaţii când apar şi complicaţii.

Mononucleoza infecţioasă este cauzată de virusul Epstein-Barr, care face parte din familia virusurilor herpetice. Se estimează că în jur de 90% din persoanele de peste 35 de ani au anticorpi faţă de boala sărutului, ceea ce înseamnă că au fost infectate cu acest virus. În afară de sărut, virusul poate fi contractat şi prin tuse, strănut, prin folosirea aceloraşi tacâmuri şi căni sau pahare. Şi copiii se pot infecta, mai ales când folosesc aceleaşi jucării (când le duc la gură).

Poate fi confundată cu gripa

Manifestările bolii sărutului se instalează treptat. Primele semne sunt cele ale unei gripe sau chiar ale recentului coronavirus: febră, oboseală accentuată, durere de cap şi de gât, inflamarea amigdalelor, precum şi mărirea ganglionilor limfatici.

La copii, mononucleoza infecţioasă poate fi confundată cu o banală răceală. La majoritatea copiilor de sub 5 ani, manifestările sunt uşoare, putând chiar trece neobservate. Uneori, boala poate fi asimptomatică. Se evită a se da copiilor aspirină, pentru că acest medicament poate duce la apariţia sindromului Reye, o boală gravă, care afectează creierul şi ficatul micuţilor.

Tratamentul constă în administrarea unor medicamente care să scadă intensitatea simptomelor, ca în cazul majorităţii infecţiilor respiratorii. Odihna şi consumul cât mai multor lichide (apă, supă, ceai) grăbesc însănătoşirea. Antibioticele nu sunt indicate decât în situaţia în care apare o suprainfectare bacteriană şi trebuie prescrise de medic.

Atenţie la complicaţii!

În situaţii rare, mononucleoza infecţioasă poate să aibă complicaţii. Cea mai gravă este ruptura de splină, care se manifestă prin durere intensă în partea superioară stângă a abdomenului, tahicardie şi respiraţie greoaie. Pentru a se evita riscul de ruptură de splină, medicii recomandă limitarea efortului fizic. Alte complicaţii majore ale mononucleozei sunt meningita şi encefalita. De cele mai multe ori, este afectat şi ficatul, ceea ce explică de ce unii pacienţi pot face icter, o îngălbenire a pielii şi ochilor. La unele persoane, apar şi erupţii generalizate.



Recente

Obiceiuri care afectează sănătatea tractului urinar  jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 1738952648 jpg
oj png
clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara  Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere  Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese  Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg