Ce înseamnă să mori de bătrânețe? Asta scrie pe certificatul de deces al Reginei!

Certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a a fost emis zilele trecute și pe el scrie că monarhul britanic a murit de bătrânețe. Ce înseamnă mai exact asta?

image

Nu-i nicio mirare că bătrânețea a fost factorul decisiv atunci când Regina Marii Britanii și-a dat ultima suflare, pe 8 septembrie 2022. Doar avea 96 de ani! Însă, în zilele noastre, cu toții așteptăm mai multe explicații când vine vorba despre decesul cuiva în vârstă.

În cazul suveranului britanic, nu s-a mai precizat nimic altceva pe certificat din respect pentru familia regală, cel mai probabil. Dar, să fim serioși, nu se moare de bătrânețe, ci la bătrânețe! Cu alte cuvinte, trebuie să existe un organ care a cedat sau o boală care a făcut viața omului imposibilă.

Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul nostru imunitar și celulele devin tot mai slabe, susține ABC Australia. Nu de puține ori am auzit cum vreo cunoștință s-a stins din viață în urma unei viroze, nu? Iar HowStuffWorks completează spunând că declinul fiziologic al cuiva depinde de mai mulți factori, precum genetica și stilul de viață.

În plus, la bătrânețe, sunt des întâlnite bolile cronice, iar multiplele comorbidități cresc riscul mortalității. Așadar, nu murim de bătrânețe propriu-zis, ci din cauza problemelor apărute la bătrânețe.

Toți murim la fel!

Știința a reușit să ne prelungească viața, dar n-a oprit procesul îmbătrânirii. Drept urmare, moartea este inevitabilă! „Toată lumea moare la fel!”, ține să precizeze Jessica Humphrey de la Universitatea din California, San Francisco. „Inima se oprește. Acesta este ultimul pas pe care îl face toată lumea”, adaugă aceasta.

Fotografie cu regina Elisabeta postată de Casa Regală britanică / Foto Twitter

Pentru a detalia puțin, putem spune că există trei motive pentru care oamenii mor de bătrânețe – corpul se deteriorează cu vârsta, o boală face ca totul să devină incompatibil cu viața sau celulele devin incapabile să se înnoiască.

Semne că cineva e pe moarte...

Semnele că cineva e pe cale să se prăpădească au de-a face cu faptul că devin mai fragili, iar declinul lor devine evident. Dorm mai mult și mănâncă mai puțin. Se deprimă mai mult ca niciodată. Mulți sunt de părere că asta se întâmplă, în mod normal, la bătrânețe și nu-și bat capul să descopere că ceva, vreo boală anume a apărut. Drept urmare, atunci când persoana respectivă moare, se spune la unison „A murit de bătrânețe!”.

Ideea e că persoanele în vârstă mor din cauza unei pneumonii sau a unui infarct pe care cineva mai târnăr le-ar fi putut depăși. Tot mai des, vedem trecut pe certificatul de deces al oamenilor o cauză medicală anume și nu „cauze naturale” sau „vârstă înaintată”, lucru perfect justificat în 2022.

foto - Shutterstock, Twitter