Ce se întâmplă dacă mănânci, în mod accidental, un aliment mucegăit

Dacă te-ai întrebat ce se poate întâmpla dacă ai ingerat, în mod accidental, un aliment mucegăit, nu ai de ce să te îngrijorezi, deoarece nu o să pățești nimic grav, mai ales dacă a fost vorba despre o cantitate mică. Totuși, este necesar să fii atent la unele simptome. 

image

Compus din ciuperci microscopice (saprofite sau parazite), mucegaiul se dezvoltă în alimente cu umiditate ridicată, așa cum sunt: fructele, legumele și pâinea. Totuși, aceste pete gri pot crește pe orice tip de aliment, uneori fără să fie vizibile cu ochiul liber. Așadar, ce se întâmplă dacă ingerezi, în mod accidental, alimente mucegăite?

Citește și: De ce mucegaiul din brânză nu este periculos și de ce este bine să mănânci acest aliment 

La ce riscuri te expui dacă mănânci alimente mucegăite

Gândul că ai consumat un aliment cu mucegai te sperie? Experții spun că nu ai de ce să te temi, dacă s-a întâmplat o singură dată și într-o cantitate mică. Totuși, în rândul persoanelor sensibile, pot să apară simptome gastrointestinale neplăcute, precum: greață și crampe abdominale. 

Atenție la reacțiile alergice grave! 

Potrivit medicului Gabriela Ruiz, unele ciuperci pot fi mai dăunătoare ca altele. De aceea, trebuie să fii atent la cele toxice, care pot provoca reacții alergice. „Cele mai comune ciuperci găsite în alimente pot fi: Aspergillus, Penicillium și Cladosporium. Acestea produc micotoxine, care pot cauza probleme grave de sănătate atunci când sunt consumate”. 

Conform „Food and Drug Administration”, citat de „Best Life”, cerealele, fasolea uscată, fructele uscate și cafeaua pot dezvolta micotoxine. Astfel, deși se întâmplă în cazuri rare, există pericolul să apară reacții alergice grave „inclusiv anafilaxia, o reacție care pune viața în pericol și necesită asistență medicală imediată”, punctează medicul Gabriela Ruiz, pentru sursa menționată, care îndeamnă să ceri de urgență ajutorul unui medic, dacă dezvolți semne de anafilaxie, precum: erupții cutanate, vărsături sau dificultăți de respirație.

Citește și: Evită să ții în frigider ouăle și pâinea! 

Așadar, specialistul punctează că orice tip ce mucegai poate să provoace efecte negative asupra sănătății umane, mai ales dacă este consumat regulat. Preventiv, ea îți recomandă să fii atent la calitatea mâncărurilor pe care le consumi și te îndeamnă să arunci orice aliment care prezintă urme de mucegai sau un miros urât. 

Sursă foto: Shutterstock