Ce trebuie să ştii despre anestezia locală. De câte tipuri este şi ce efecte secundare poate avea

1 shutterstock 1259558437 jpg jpeg

Anestezia locală se referă la amorţirea unei părţi a corpului folosindu-se substanţe anestezice. Spre deosebire de anestezia generală, cea locală nu presupune pierderea conştienţei, iar recuperarea este mult mai rapidă.

Cu alte cuvinte, nu vei mai simţi durerea locală, poate doar o senzaţie uşoară de presiune. Anestezia locală nu va face altceva decât să blocheze acei nervi spre a mai transmite semnale către creier. Îţi va lua doar câteva minute până când anestezicul îşi va face efectul. 

Cum se foloseşte anestezia locală?

Sunt două tipuri de anestezii locale: cele topice sau de suprafaţă, care se aplică direct pe mucoasă, şi injecţia. 

Anestezia topică poată fi administrată sub formă de creme, geluri, spray-uri, lichidă, aerosoli, pulbere şi plasturi. Cele mai cunoscute substanţe pe care le conţin acestea sunt benzocaina şi lidocaina, dar nu numai. Specialiştii folosesc anestezia topică în zone precum pielea, în interiorul nasului, urechilor, anusului ş.a. De exemplu, endoscopia, tratamentele cu laser sau operaţia de cataractă se pot efectua cu anestezie topică. 

Injecţia amorţeşte zona în timpul căreia se va desfăşura o procedură minoră, cum ar fi extragerea unei măsele, extirparea aluniţelor, o biopsie etc. Are un rol mai mult anestezic decât analgezic. 

Cum ţi se va administra anestezia locală?

Tot ce trebuie să faci este să-i spui doctorului dacă iei tratamente şi care sunt acelea ori dacă suferi de o afecţiune. Ţi se poate recomanda să nu mănânci cu câteva ore înainte de o intervenţie minoră sau, cel mai important, să nu consumi alcool înainte cu 24 de ore. 

Prin urmare, doctorul va şti cât şi ce anestezie locală să-ţi administreze în funcţie de mărimea zonei, de afecţiunile de care suferi, de tratamentele medicamentoase pe care le iei, dar va ţine cont şi de durata procedurii. 

După ce amorţeala va trece, fii blând cu zona afectată pentru că poţi să o răneşti. În cazul gelurilor analgezice, nu depăşi doza recomandată de pe instrucţiunile de folosire a produsului! 

Care sunt efectele secundare?

Anestezia locală este, în general, sigură. Unele persoane pot experimenta efecte temporare precum dureri de cap, stări de ameţeală, vedere înceţoşată etc. Foarte rar, o supradoză de anestezic local poate cauza scăderea tensiunii arteriale, convulsii ori probleme de respiraţie. 

FOTO Shutterstock.com