Cele mai importante criterii pe care să le verifici dacă vrei să beneficiezi de servicii medicale de calitate

Când vrei să ai grijă de sănătatea ta și să previi afecțiuni de sănătate sau stări care să-ți influențeze stilul de viață, ai nevoie de servicii medicale de calitate.

image

De personal medical experimentat, dar empatic, capabil să îți ofere explicațiile și sfaturile de care ai nevoie, dar și îndrumarea medicală necesară pentru diagnosticarea și tratamentele adaptate stării tale de sănătate.

În acest context, este bine să alegi serviciile medicale în funcție de anumite criterii care să-ți confere confortul pe care îl cauți și siguranța că știi mereu ce ai de făcut pentru a te simți bine și sănătos. Iată ce să iei în calcul atunci când te informezi în legătură cu asistența medicală potrivită pentru tine și familia ta:

Verifică specializările și experiența personalului medical

Asigură-te că medicii și asistenții medicali sunt bine pregătiți, cu certificări și licențe valabile. În plus, verifică experiența și specializările medicilor, mai ales dacă ai nevoie de tratamente specifice. Este bine să alegi centre multidisciplinare pentru a beneficia de toate serviciile medicale în același loc. În plus, în spital sau în clinică te vei putea trata adecvat, indiferent că vorbim despre tratamente în ambulatoriu sau despre intervenții medicale mai complexe și specifice care necesită spitalizare.

Informează-te despre reputația instituției medicale

Citește recenzii și păreri ale pacienților care au beneficiat de serviciile medicale oferite. Poți să ajungi la aceste informații pe site-ul oficial al clinicii sau pe forumuri și alte platforme în care pacienții își spun părerile despre experiențele avute atât în timpul tratamentului, cât și în urma consultațiilor periodice.

Consultă informații despre echipamente și tehnologii medicale

Verifică dacă instituția dispune de echipamente moderne, de ultimă generație, atât pentru diagnosticare, prevenție, cât și pentru tratament. Aparatura modernă ajută personalul medical să pună un diagnostic corect și rapid, indiferent de natura problemei medicale. În plus, servicii medicale moderne înseamnă și accesul către tratamente adecvate, minim invazive și cu șanse ridicate de succes.

Asigură-te că există standarde de igienă și de siguranță

Igiena este un factor important pentru prevenirea infecțiilor și a altor posibile complicații. Spitalele și clinicile trebuie să respecte standarde stricte de igienă și să aibă măsuri de siguranță adecvate pentru pacienți. De regulă, aceste date sunt accesibile pe site-ul unității medicale sau le poți verifica singur dacă vizitezi locația.

Testează relația medic-pacient

Comunicarea și relația cu medicul sunt aspecte foarte importante dacă vrei experiențe pozitive și relații de lungă durată pe care să le stabilești cu personalul medical. Medicul trebuie să fie empatic, să îți explice clar opțiunile de tratament și să răspundă cu răbdare la întrebările tale. Pentru a verifica dacă te poți înțelege așa cum îți dorești cu personalul medical, te poți programa pentru o consultație medicală.

Verifică timpul de așteptare și programările

O primă programare la fața locului îți va spune tot ce trebuie să știi despre durata de așteptare pentru consultații și proceduri medicale. Desigur, o unitate bine organizată ar trebui să ofere programări rapide și eficiente - să ai opțiuni de programare online, să ți se răspundă prompt la e-mail sau la telefon și să nu existe timpi de întârziere mari în timpul programării propriu-zise.

După cum vezi, este bine să te informezi corect înainte să alegi servicii medicale noi, tocmai pentru a beneficia de asistență medicală de calitate, adaptată celor mai noi standarde și norme. Nu uita, cea mai bună impresie o poți obține doar atunci când mergi în clinică sau în timpul unei consultații medicale.

Photo: Unsplash