Cum alegerile zilnice pot afecta sănătatea digestivă

Digestia este un mecanism vital atunci când vine vorba despre buna funcționare a organismului. Unii factori, precum stresul sau o proastă igienă de viață sunt cei care pot perturba echilibrul digestiv, provocând probleme în viața de zi cu zi. 

image

Aparatul digestiv este ca și al doilea creier. Are drept funcție reducerea alimentelor consumate în particule mai mici pentru a se facilita asimilarea nutrienților. Pe lângă digestie, sistemul digestiv are și rolul de a proteja organismul de viruși, germeni și bacterii. 

Pentru a susține sănătatea digestivă, cel mai bine ar fi să faci cele mai bune alegeri care să nu o afecteze. Există unele lucruri care trebuie făcute și unele lucruri care nu trebuie făcute. 

Hidratarea este vitală 

Apa este vitală pentru corpul nostru. Un lucru pe care îl vei afla și de la o clinică de gastroenterologie din Cluj. Principalul nutrient care o alimentează, poate contribui la buna funcționare a ansamblului organismului și mai ales la digestie. Transpirație, urină, diaree, febră, călduri foarte mari, corpul poate să piardă până la doi litri de apă pe zi. Hidratarea este deci vitală. 

O digestie bună pentru o hidratare bună 

Sistemul digestiv contribuie la hidratarea organismului, deoarece cea mai mare parte a apei pe care o absorbim provine din ceea ce mâncăm și bem. Intestinul gros (colonul) este cel în care apa este absorbită și apoi transferată în organism.  

În cazul bolilor inflamatorii ale intestinului, cum ar fi sindromul colonului iritabil, acest proces de absorbție și asimilare a apei din hrana noastră de către organism nu se desfășoară corect. 

Hidratează-te bine pentru a digera bine 

În timp ce un sistem digestiv bun contribuie la o bună hidratare, este adevărat și reversul! Hidratarea este necesară în fiecare etapă a digestiei. 

  • Contribuie la producția de salivă, primordială digestiei, deoarece permite degradarea alimentelor pentru a se facilita masticarea. 
  • Apa contribuie la producerea de mucus in stomac, care îl protejează de sucul gastric prea acid. 
  • În colon, apa contribuie la volumul scaunului și la contracțiile intestinale pentru a facilita evacuarea. 

Zahărul și sănătatea digestivă 

Nu mai este un secret faptul că zahărul este o veritabilă problemă de sănătate publică, un lucru pe care îl vei afla și de la gastroenterologi. Consumăm prea mult și acesta este chiar peste tot.  

Omniprezent, zahărul este cel care conferă un gust divin alimentelor, dar care nu este cel mai bun prieten pentru sănătatea digestivă. Zahărul poate duce la un dezechilibru al florei intestinale. Un lucru care are drept rezultat și slăbirea sistemului nostru imunitar. 

Dezechilibrul intestinal favorizează o fermentație excesivă, responsabilă de gaze intestinale, de dezvoltarea ciupercii patogene Candida albicans, care se hrănește cu zahăr, și de hipermeabilitatea intestinală (mucoasa peretelui intestinal devine poroasă și lasă să treacă anumite deșeuri, cum ar fi bacterii, toxine și reziduuri alimentare, responsabile de alergii, intoleranțe alimentare, boli autoimune, etc.). 

De asemenea, modificând compoziția microbiotei noastre intestinale și distrugând o parte din coloniile sale de bacterii, zahărul poate provoca numeroase maladii precum diabetul, hipertensiunea sau bolile cardiovasculare. 

Deși zahărul în sine nu este dăunător pentru sănătate, în contextul unei diete variate, excesul de zahăr poate perturba microbiomul și elimina un mecanism natural de protecție împotriva obezității și a diabetului. 

Consumul excesiv de zahăr poate duce la probleme de greutate pe termen lung. Acest lucru se datorează faptului că glucoza este transformată și depozitată sub formă de grăsime (trigliceride) în țesutul adipos, dacă aceste rezerve de energie nu sunt utilizate prin exerciții fizice. 

În același timp, zahărul poate provoca și o aciditate importantă în corp. Consumul său în exces poate duce la o stare inflamatorie cronică și la o demineralizare a organismului.