Cum alegi corect nasturii pentru diferite proiecte de croitorie

Ai terminat de cusut o bluză frumoasă și tot ce are nevoie pentru a fi finalizată sunt nasturii? În general, nasturii sunt aleși pentru funcționalitatea lor, adică sistemul de prindere, dar pot fi folosiți și din motive estetice atunci când alegi modele spectaculoase.

image

Alături de fermoare, nasturii sunt cele mai folosite accesorii de croitorie ca elemente de fixare, pentru mâneci, guler, partea din față a unei piese de îmbrăcăminte sau decorațiuni de casă precum lenjeria de pat. Ca element decorativ, acestea pot fi folosite pentru a sublinia designul sau folosite ca punct focal pentru a face îmbrăcămintea mai interesantă.

De multe ori, nasturii vor transforma un proiect de la drăguț la uimitor, însă condiția este să fie aleși corect. Dacă lucrezi în domeniul croitoriei sau ești în căutarea unor moduri inedite de a transforma hainele pe care le ai deja, iată ce e bine să știi despre nasturi:

Tipuri de nasturi - ce modele există?

Există multe tipuri de nasturi. În primul rând, toți sunt împărțiți în nasturi plați (cunoscuți și sub denumirea de nasturi cu două sau cu patru găuri) și nasturi cu tijă sau picior (cu un detaliu pe spate prin care este atașat de îmbrăcăminte). Ambele tipuri sunt utilizate pe scară largă în designul modei și în diferite proiecte de bricolaj.

Nasturii pot fi clasificați în funcție de forma lor, iar cele mai comune modele sunt nasturii rotunzi, sau pătrați, nasturi cu picior, în funcție de materialul din care sunt confecționați (plastic, metal, textili etc), iar pentru proiecte speciale există nasturi decorativi, iar aici varietatea lor este enormă (nasturi metalici, nasturi cu cristale, nasturi din lemn, din sticlă, nasturi pictați manual, cu personaje din desene pentru copii etc).

Reține că majoritatea nasturilor indiferent de model sunt multifuncționali, ceea ce înseamnă că îi poți folosi atât ca sistem de închidere, dar și ca element decorativ distinctiv. De asemenea, ia în calcul faptul că există nasturi care pot fi cusuți la mașina de cusut, iar cu piciorușul special poți face butonierele potrivite pentru modelul dorit.

image

Aspecte de care să ții cont când alegi nasturii pentru croitorie

●     Mărimea și culoarea nasturilor

Mărimea este probabil cel mai important dintre toți factorii pe care trebuie să îi iei în considerare. Când alegi un anumit model de nasturi, alege o dimensiune potrivită locului unde vor fi plasați. Nasturii care închid o bluză sau un pulover în partea din față sunt mai mari și cu un aspect mai special, față de nasturii de la guler sau mâneci.

Un aspect evident este cel legat de culoarea nasturilor. Dacă nu vrei ca aceștia să iasă în evidență, alege o culoare similară cu a materialului. Pentru un efect contrastant, alege o nuanță diferită, complementară. Dacă vrei un efect rafinat, dar de impact, optează pentru nasturi metalici, strălucitori.

Dacă ai o țesătură cu imprimeu, una dintre cele mai sigure alegeri este să folosești nasturi într-una dintre culorile secundare din imprimeu, decât în culoarea principală de fundal.

●     Tipul de țesătură

Tipul de țesătură joacă, de asemenea, un rol important în alegerea nasturilor, deoarece aceștia vin în multe greutăți, culori și construcții diferite. Țesăturile ușoare au nevoie de nasturi din materiale ușoare, foarte subțiri, care par că plutesc în aer. Folosirea unor nasturi mari și grei pe o țesătură ușoară ar modifica linia îmbrăcămintei și ar putea chiar deteriora materialul.

De asemenea, un nasture minuscul de pe o haină mare de blană ar deveni probabil insesizabil și s-ar putea să nu țină haina închisă. Există diferite tipuri de construcții de țesături, cum ar fi țesute, tricotate sau lipite, unele mai rigide, altele mai puțin stabile, și fiecare dintre acestea necesită nasturi potriviți. Stabilitatea, uzura, elasticitatea și rezistența unei țesături trebuie luate în considerare atunci când alegi nasturii.

●     Stilul

Partea estetică este un alt factor de luat în considerare atunci când alegi nasturii. Designul nasturilor trebuie să se potrivească cu proiectul de croitorie, fie că vorbim de un pulover tricotat, o rochie de mireasă sau o pernuță decorativă.

Există modele de nasturi care se încadrează în categoria feminin, romantic, minimalist, dar și modele extravagante, sofisticate. Alegerea mărimii, culorii, stilului și materialului potrivite pentru nasturi are o influență atât de mare încât îi poate da proiectului de croitorie aspectul pe care în vrei.

De exemplu, adăugarea unor nasturi mari metalici, aurii, la un pulover simplu negru, îl pot transforma într-o piesă elegantă, în timp ce alegerea unor nasturi colorați din plastic va încadra puloverul în stilul casual.

image

●     Funcţionalitatea

Acesta este un alt factor foarte important la care trebuie să te gândești atunci când alegi  nasturii. În proiectele din categoria decorațiuni de casă de vor folosi nasturi cu forme mai puțin convenționale vizual de impact.

Dacă vorbim de articole din denim, precum blugii sau geaca de blugi, nasturii metalici sunt cei care se potrivesc cel mai bine datorită rezistenței și potrivirii cu rigiditatea și grosimea materialului.

Nasturii din plastic sunt folosiți pentru articole care trebuie să reziste la uzură, spălări multiple, în timp ce nasturii rafinați din cristale, perle sau cu elemente speciale sunt folosiți pentru articole de ocazie precum rochiile de seară sau de mireasă.

În concluzie, în alegerea nasturilor gândește-te la scopul dorit, vrei să adaugi un efect deosebit unei piese vestimentare sau vrei un sistem de închidere rezistent și practic? Partea bună este că în prezent există o gamă foarte variată de nasturi disponibili într-o varietate surprinzătoare de forme, culori și dimensiuni.

Nu uita că atunci când ești tentat să folosești un nasture pentru că îți place aspectul sau culoarea lui, trebuie să ții cont de faptul că trebuie să te asiguri că nasturii își îndeplinesc funcția și se potrivesc cu tipul de țesătură pe care o coși, stilul și estetica pe care doreștii să le obții!



Recente

silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
De ce sa nu bei suc de portocale dimineata  Sursa foto Pixabay fresh orange juice 1614822 1280 jpg
Ciorba de urzici cu pui  Sursa foto shutterstock 388196338 jpg
Floricelele de porumb, benefice pentru sanatate  Sursa foto Pixabay food 3060464 1280 jpg
Tort cu biscuiti si caramel, Sursa foto shutterstock 1889440468 jpg
Imunitate jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 1132012664 jpg
clickpentrufemei ro (7) jpg
Paste din dovlecei cu chiftelute  Sursa foto shutterstock 1459898876 jpg
Atentie la capuse Cand sa apelezi la medic  Sursa foto Pixabay  ixodes ricinus 5260258 1280 jpg
Imagine clickpentrufemei jpg
Oatzempic jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
o femeie eleganta jpg
plosnite jpg
Salata cu tin si quinoa  Sursa foto shutterstock 1009968754 jpg