Cum contribui la educaţia copilului prin joacă

1 jocuri de copii 1 jpg jpeg

Dezvoltarea cognitivă a copilului este pe lista de priorităţi a oricărui părinte, însă, de multe ori, nu reuşeşte să descopere modalităţi noi şi simple de a-l ajuta pe cel mic. Acesta poate fi educat prin activităţi uşoare, dar care îi stimulează intelectul şi îi atrag atenţia. Curiozitatea care se naşte din joacă este poate cea mai bună metodă de a descoperi lucruri noi despre lume. Iată câteva lucruri esenţiale:

Calitatea, nu cantitatea

Un munte de jucării nu înseamnă neapărat un nivel mai mare de inteligenţă sau creativitate. Unele studii arată că un copil cu mai puţine jucării îşi va concentra atenţia mai mult pe fiecare şi va reuşi să găsească noi metode creative de a rezolva probleme. Acestea trebuie alese cu grijă şi cu interes faţă de ceea ce promovează. În America există conceptul numit STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) toys care au rolul de a stimula interesul pentru domeniile ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii prin jucării. Ele pun la încercare îndemânarea copiilor şi îi ajută să descopere ce domenii îi interesează cel mai mult, înainte să fie conştienţi de alegerile pe care le fac. Astfel de jucării şi jocuri nu trebuie să lipsească din casă dacă îţi doreşti un copil perspicace încă de la o vârstă timpurie, şi, mai ales, dacă vrei să fie atras cu adevărat de ceea ce are la dispoziţie. Trebuie să fii atentă la nivelul de dificultate adecvat pentru vârsta celui mic şi să alegi cele mai potrivite variante, deoarece un copil mic devine uşor frustrat atunci când nu reuşeşte să îndeplinească cerinţele jocului. Puzzle-urile, kiturile de construit roboţi, instrumentele muzicale sau clasicele piese Lego sunt doar câteva din opţiuni.

Implicarea

Când îi oferi jucării celui mic este important să rămâi alături de el, să-i explici şi să-l provoci să înveţe cât mai mult. Jocurile complexe în care se pot implica mai multe persoane sunt perfecte pentru serile în familie când puteţi cu toţii să vă bucuraţi de această activitate. Alege-le pe cele care oferă mai multe posibilităţi precum piesele pentru construcţii care încurajează creativitatea. Jocurile de tip trivia sau Scrabble sunt potrivite pentru copii mai mari şi îi vor ajuta să îşi testeze cunoştinţele.

Jucării pentru fiecare perioadă

Deoarece creierul copilului este în continuă dezvoltare, el are nevoie de jucării potrivite pentru fiecare vârstă. În primele zile de viaţă, când bebeluşul descoperă lucrurile din jur, se vor folosi carusele muzicale pentru pătuţ, cu animale sau forme care îi atrag atenţia. Jucăriile cu piramidă şi inele sunt potrivite pentru bebeluşii mai mari, care sunt interesaţi de forme, culori şi sunete. Aceştia vor muşca din inele, le vor arunca şi lovi, iar apoi le va fi mai uşor să înţeleagă unde trebuie aşezate. De la vârsta de trei ani, poţi să îi  faci cunoştinţă copilului cu board game-uri cu reguli simple sau cu jucării care implică mai multe piese şi forme. Optează pentru cele care îi ajută să descopere atât culori, cât şi numere. Începând cu vârsta de şase ani, cei mici pot înţelege reguli mai complexe şi sunt interesaţi de jocuri precum puzzle-urile, seturile de construcţie sau cele pentru desenat.

2 copil cu jucarii 2 1 jpg jpeg

Dacă iei în considerare câteva aspecte simple, vei putea să-i dăruieşti copilului tău cât mai multe oportunităţi de a învăţa prin joacă. Redescoperă bucuria acestei perioade, fii alături de el  cât mai des şi încurajează-l să devină un mic geniu.

Sursa foto: unsplash.com