Cum păstrezi dovleceii la congelator. Există mai multe metode!

Toamna este momentul când pregătim pachete cu legume și fructe pentru congelator. Printre alimentele preferate se află și dovleceii pe care îi putem păstra înghețați. Descoperă cum! 

image

Ne plac dovleceii pentru că au gustul ușor dulce și textura plăcută. De asemenea, sunt bogați în substanțe benefice pentru sănătate, cum ar fi vitaminele A și C, potasiu, fibre și antioxidanți. În plus, conțin puține calorii, motiv pentru care îi putem adăuga în dieta de slăbit. 

Citește și: Rețetă. Budincă de dovlecei cu brânză 

Din păcate, dovleceii sunt destul de fragili și se deteriorează rapid după recoltare! De aceea, pentru a-i menține proaspeți și gustoși, ideal este să îi păstrăm în congelator. 

Cum se pregătesc dovleceii pentru congelare 

Pentru a pregăti dovleceii pentru congelare, alege legume tinere, fără pete, cu coaja verde, strălucitoare și lucioasă! Dovleceii mari și maturi sunt mai greu congelat, deoarece au multe semințe și pulpa tare.

Odată ce i-ai ales pe cei potriviți, curăță-i sub un jet de apă! Pentru a îndepărta toată murdăria, poți să îi cureți cu o perie curată pentru legume. Vestea bună este că nu trebuie să îndepărtezi coaja! Asta o faci doar în cazul în care observi urme de ceară pe ea.

Dacă alegi să îngheți dovleceii tineri, nu este obligatoriu să scoți semințele din ei. Dar dacă folosești legume mature, trebuie este să le scoți semințele. De asemenea, poți să congelezi inclusiv dovlecei care au căpătat o textură moale. 

Citește și: Trucuri simple să previi formarea de gheață în exces în congelator. Ce greșeli de utilizare îți afectează aparatul și gustul alimentelor 

Metoda 1: Cum congelezi dovleceii întregi 

După ce ai curățat dovleceii, pune-i într-o pungă pentru congelator și strânge punga cât mai mult, astfel încât să nu mai rămână aer în ea. Poți să folosești un aparat de vidat! Înainte de folosire, dezgheață legumele.

Această metodă ajută, însă sunt șanse mari ca în momentul în care vei tăia dovleceii, aceștia să aibă textura moale. 

Metoda 2: Cum congelezi dovleceii tăiați felii 

O altă metodă este să congelezi dovleceii tăiați felii. După ce le-ai scos semințele, taie legumele felii, apoi pune-le pe baie de abur timp de 3 minute. Pune dovleceii în apă cu gheață, apoi transferă-i într-un recipient pentru congelator. 

Metoda 3: Cum congelezi dovleceii dați prin răzătoare

Poți congela și dovleceii dați prin răzătoare! Tot ce trebuie să faci este să îi pui la abur, timp de 1-2 minute, apoi să îi transferi în pungi pentru congelator. Înainte de sigilare, răcește pungile în apă rece. 

Sursă foto: Shutterstock