Cum să alegi un vin bun. 5 greşeli pe care le fac necunoscătorii

1 alexander gamanyuk jq szy786e0 unsplash jpg jpeg

Vin roşu, alb, roze, şampanie... Oferta este atât de mare, încât este adesea dificil să ştii ce să alegi pentru o masă specială sau pentru cineva drag fără a da greş atunci când vrei să cumperi ceva de calitate.

Recunoaşterea unui vin bun pe rafturile unui magazin nu este uşoară atunci când nu eşti expert. Printre promoţii şi selecţii de tot felul, este important să te gândeşti bine înainte de a vă îndrepta către unul la un preţ imbatabil.

Cei mai mulţi dintre cumpărători pot cădea foarte repede în capcană şi să opteze pentru ceva mai bun ca preţ, dar mai puţin calitativ. Mai presus de toate, toţi caută să-l aleagă pe cel mai bun raport calitate-preţ, ca să evite golirea portofelului. Pentru ca vinul tău să nu aibă gustul dezamăgirii, vezi câteva ponturi oferite de cunoscători.

Se lasă înşelaţi de etichete

Se spune că etichetele clasice îi liniştesc pe cumpărători. Arată soiul de struguri, denumirea, originea. Dacă găseşti aceste informaţii pe sticlă, este important să ştii cum să le descifrezi pentru a face alegerea corectă. Denumirile DOC şi IGP sunt dovezi ale unui control strict şi însoţesc denumirea soiului de struguri, indicând varietatea de viţă de vie folosită. Indicaţia geografică protejată (IGP) se referă la o regiune sau o ţară pentru a descrie un produs cu o anumită reputaţie sau calitate. Vinurile care poată indicaţia IGP sunt produse cu circa 85% din struguri din zona notată pe etichetă. Pentru a alege o sticlă pe gustul tău sau al cuiva drag, este mai bine să identifici înainte tipul de vin şi, prin urmare, soiul de struguri pe care îl preferi.

Nu verifică şi calitatea vinului

Tot pe etichetă vei găsi şi indicii privind calitatea vinurilor. Cel mai slab calitativ, cu o tărie de 8-9%, are notată indicaţia de vin de masă, dar, uneori, nu se notează soiul sau podgoria. Dacă găseşti pe etichetă menţiunile DOC sau DOCC, ai în faţă un vin de calitatea I cu o tărie de 11%. Cei mai mulţi optează pentru un vin cu alcool de 9,5%, un vin de calitate superioară pe sticla căruia sunt notate provenienţa geografică şi soiul.

Cumpăra după preţ

Dacă iei un vin ieftin, nu te aştepta să aibă un gust extraordinar! Ca în cazul oricărui alt produs, preţurile sunt stabilite în funcţie de calitate. Cu toate acestea, pentru vânzători, cele mai scumpe vinuri nu sunt întotdeauna şi cele mai bune. În timp ce există vinuri destul de bune la preţuri mici, cel mai bine este să alegi un cost mediu, pentru a fi sigur că nu dai greş.

Se lasă păcăliţi de indicaţii privind premii, moşii, conace

Dacă pe etichetă sunt trecute şi premiile obţinute de vinul respectiv la diverse concursuri agricole sau dacă este notată provenienţa de la o moşie, sau un conac, este posibil să fie vorba despre un vin care are nevoie de un pic de marketing pentru a se vinde. La prima vedere, o astfel de etichetă este liniştitoare şi te cucereşte, dar nu trebuie neapărat să ai încredere în ea. La multe concursuri nu sunt prezenţi experţi, ci doar amatori, deci nu toate premiile reflectă o calitate bună.

Nu potrivesc preparatele culinare cu vinul ales

Deşi alegerea vinului contează foarte mult, felul în care îl potriveşti cu mâncărurile este la fel de important. Alege un vin roşu pentru a-l bea după preparate cu carne şi un vin alb pentru un aperitiv, mai ales dacă acesta conţine şi brânzeturi, sau după peşte. Un vin dulce natural sau fructat este de preferat după un desert, mai ales după unul care conţin ciocolată.Recente

carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg
masti turmeric shutterstock 201136739 jpg
celulita shutterstock 2296152455 jpg
deshidratare shutterstock 2338147147 jpg
gusa shutterstock 2450061719 jpg