De ce este apa atât de importantă pentru organismul nostru

Avem nevoie de apă pentru a supraviețui, dar ce se întâmplă cu adevărat în organism atunci când bem sau nu bem suficientă apă?

image

Pe scurt, foarte multe. Corpul nostru folosește apa în toate celulele, organele și țesuturile sale pentru a ajuta la reglarea temperaturii și pentru a menține funcțiile corporale în parametrii normali. Deoarece corpul pierde apă prin respirație, transpirație și digestie, este important să te rehidratezi consumând lichide și alimente care conțin apă.

Cantitatea de apă de care ai nevoie depinde de o serie de factori. Clima în care trăiești, cât de activ fizic ești, dacă ai probleme de sănătate, toate acestea afectează aportul recomandat de lichide.

Iată care sunt motivele pentru care apa este un element atât de puternic atunci când vine vorba de sănătatea ta.

1. Apa protejează țesuturile și articulațiile

Apa face mai mult decât să îți potolească setea și să regleze temperatura corpului; ea menține umede țesuturile din corp.

Atunci când ți se usucă ochii, nasul sau gura ai o senzație neplăcută. Menținerea corpului hidratat îl ajută să păstreze niveluri optime de umiditate în aceste zone sensibile, precum și în sânge, oase și creier. În plus, apa ajută la protejarea măduvei spinării și acționează ca un lubrifiant și o pernă umedă și moale pentru articulații.

2. Apa ajută organismul să elimine toxinele

Apa este esențială pentru ca rinichii să funcționeze. Un aport adecvat de apă permite corpului să elimine toxinele în mod corespunzător.

Dacă rinichii nu funcționează corect, în interiorul corpului se pot acumula toxine și lichid în exces. A bea multă apă este o modalitate simplă de a reduce riscul de a dezvolta o infecție urinară și de a ajuta la tratarea unei infecții urinare existente. Suplimente precum Uractiv Forte ajută la îmbunătățirea funcției rinichilor și la eliminarea substantelor toxice din organism.

În plus, apa ajută la formarea salivei și a mucusului. Saliva ne ajută să digerăm alimentele și menține gura, nasul și ochii umeziți. De asemenea, consumul de apă menține gura curată. Consumată în locul băuturilor îndulcite, aceasta poate reduce, de asemenea, cariile dentare.

3. Apa ajută la digestie

Apa este importantă pentru o digestie sănătoasă, având un rol important în procesul de descompunere a alimentelor pe care le consumăm și permițând nutrienților să fie absorbiți de organism.

După ce bei apă, atât intestinul subțire, cât și cel gros o absorb, iar ulterior apa ajunge în fluxul sanguin și este, de asemenea, folosită pentru a descompune substanțelor nutritive.

Pe măsură ce intestinul gros absoarbe apă, scaunul se transformă din lichid în solid. Apa este, de asemenea, necesară pentru a digera fibrele solubile. Cu ajutorul apei, aceste fibre se transformă în gel și fac digestia mai ușoară.

De asemenea, apa ajută la dizolvarea mineralelor și a nutrienților, făcându-i mai ușor de accesat de către organism.

4. Apa ajută creierul să funcționeze în mod optim

Apa este implicată în producerea de hormoni și neurotransmițători și conține electroliți. Echilibrul adecvat de electroliți este vital pentru ca organismul să funcționeze în mod optim.

Deshidratarea poate afecta structura și funcția creierului, afectând memoria, atenția și energia. Un nivel scăzut de electroliți poate cauza probleme, inclusiv slăbiciune musculară, oboseală și confuzie. Mai mult, deshidratarea prelungită poate duce la probleme cu gândirea și raționamentul.

5. Apa menține sănătos sistemul cardiovascular

Plasma, porțiunea de lichid galben pal din sângele tău, este formată în proporție de aproximativ 90 la sută din apă.

Dacă te deshidratezi, sângele tău devine mai concentrat, ceea ce poate duce la un dezechilibru al mineralelor electrolitice pe care le conține, sodiul și potasiul, de exemplu. Acești electroliți sunt necesari pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.

Deshidratarea poate duce, de asemenea, la scăderea volumului de sânge și, prin urmare, a tensiunii arteriale, astfel încât este posibil să te simți amețit și slăbit.

Mai mult, hidratarea corespunzătoare stimulează sănătatea și frumusețea pielii. Consumul insuficient de lichide poate face ca pielea să devină mai vulnerabilă la afecțiuni ale pielii și la apariția prematură a ridurilor.

6. Reglează temperatura corpului

Apa care este stocată în straturile medii ale pielii iese la suprafața acesteia sub formă de transpirație atunci când corpul se încălzește. Pe măsură ce se evaporă, aceasta răcește corpul.

Este important să te hidratezi atunci când faci sport. Hidratarea corespunzătoare poate face ca efortul fizic să fie mai ușor de suportat, prin faptul că stresul termic resimțit de organism se reduce.

Așadar, apa este importantă pentru majoritatea proceselor ce se petrec în corpul nostru, precum transportul nutrienților către celule, reglarea temperaturii corpului și lubrifierea articulațiilor. De aceea, este necesar să consumăm apă, chiar și atunci când nu avem senzația de sete, pentru a menține organismul în parametrii optimi de funcționare.

Sursă foto: Freepik.comRecente

shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg