De ce nu este indicat să ștergi vasele cu prosoape de hârtie

Ștergerea vaselor cu prosoape albe de hârtie este primul lucru pe care îl faci după ce ai mâncat, însă specialiștii sunt de părere că acest obicei poate fi nociv pentru sănătate. Descoperă de ce nu este indicat! 

image

Prosoapele de hârtie sunt accesibile, ușoare și moi, de aceea pot avea numeroase roluri - de la ștergerea mâinilor și până la curățarea mobilei, însă cel mai des se folosesc la ștergerea vaselor. Chiar dacă beneficiezi de mașină de spălat vase, este simplu să speli și să ștergi rapid cu un prosop de hârtie farfuria pe care tocmai ai folosit-o, așa-i? Totuși, vestea proastă este că acest obicei confortabil nu este sănătos! 

Citește și: Sfaturi pentru curățenia de Paște. Aceste trucuri te vor ajuta să ștergi mai ușor geamurile 

Evită să ștergi vasele cu prosoape albe de hârtie!

Vasele în care mănânci și paharele pe care le folosești se numără printre obiectele pe care nu ar trebui să le ștergi cu prosoape albe de hârtie. Asta pentru că sunt fabricate din pastă de lemn, adesea albite și tratate cu substanțe chimice, pentru o absorbție îmbunătățită. 

Pe lângă înălbitor, pot conține coloranți și parfumuri care pot declașa alergii la persoanele sensibile. Mai mult, prosoapele de hârtie pot avea în compoziție bisfenol A (BPA), o substanță cu efecte adverse asupra proceselor reproductive și metabolice din organism. Așadar, prin ștergere, aceste substanțe periculoase se pot trasfera pe vase, în special când acestea sunt umede și pot afecta sănătatea când sunt ingerate, în special dacă pătrund în alimente sau băuturi. Alte dezavantaje pot fi costurile mari, dar și impactul asupra mediului. 

Alternative mult mai sigure 

Din fericire, prosoapele de hârtie au alternative superioare! Mai bine, investești într-un set de cârpe reutilizabile din microfibră sau în prosoape de vase din bumbac, blânde pentru vase și absorbante. Poți folosi, de asemenea, prosoape de hârtie ecologice, care nu conțin substanțe chimice.

Vezi și: Vase ude în mașina de spălat? Încearcă acest truc și renunță la uscarea manuală! 

Dacă te gândești să iei în calcul uscarea vaselor la aer, folosește un suport din materiale ecologice, precum bambus sau silicon. Odată ce vei opta pentru aceste alternative, nu numai că îți vei proteja sănătatea, ci vei contribui la protejarea mediului! 

Sursă foto: Shutterstock