Cum gătești fără prea multă mizerie și miros persistent: 6 trucuri practice

Ai găsit rețeta potrivită, ai luat ingredientele și te-ai apucat de gătit. Totul miroase și arată atât de bine, cu excepția chiuvetei pline cu vase murdare, a blatului pătat de sos și a podelei pe care au căzut câteva coji de ou.

image

Probabil și tu te-ai regăsit de nenumărate ori în situația de mai sus. Pe cât de mult îți place să gătești, pe atât de obositoare poate fi curățenia de după. Tocmai ca să îți ușurăm munca în bucătărie, am pregătit mai jos câteva trucuri care te ajută să gătești cât mai ordonat și fără multă dezordine.

Începe cu o bucătărie curată

Da, ai auzit bine. Bucătăria trebuie să fie curată înainte să te apuci de gătit. Pune deoparte vasele din mașina de spălat sau din uscătorul de vase. Spală vasele folosite care sunt deja în chiuvetă.

Dacă adaugi alte vase murdare peste cele deja existente, îți va fi mult mai greu să faci curat când ai terminat de gătit.

Menține bucătăria aerisită

Știm că nimic nu e mai apetisant decât mirosul de mâncare proaspăt gătită, însă nu și atunci când mirosul de pește persistă în bucătărie ore în șir. Așa că îți recomandăm să aerisești cât mai bine bucătăria când gătești.

Soluția cea mai practică și eficientă este să folosești o hota bucatarie. Pornește hota imediat ce ai pus oala sau tigaia pe aragaz, ca să elimini rapid mirosul, dar și aburul din bucătărie.

Fă curat în timp ce gătești

Nimic nu e mai copleșitor decât o chiuvetă plină cu vase murdare pe care trebuie să le speli după ce ai terminat de mâncat. Ca să fii cât mai eficientă și ordonată în bucătărie, curăță treptat ustensilele și bolurile pe care le folosești.

Spală vasul în care ai condimentat carnea în timp ce aceasta se gătește în tigaie. Spală tocătorul în timp ce fierbi legumele pe care le-ai mărunțit. Spală blenderul în timp ce sosul fierbe pe aragaz. Ai scăpat o coajă de ceapă pe jos? Arunc-o la gunoi în acel moment. Nu aștepta să termini de gătit.

Folosește ustensilele potrivite

Probabil ți s-a întâmplat să amesteci și să adaugi ingrediente într-un bol, ca mai apoi să îți dai seama că ai nevoie de un alt bol mai mare. Gândește-te în avans ce ingrediente și ce cantități sunt necesare, ca să îți dai seama ce ustensile să folosești.

Dacă trebuie să toci multe legume, folosește un tocător mare. Ai înțeles ideea. Alege ustensilele astfel încât să nu ai prea multe de spălat la final.

Gândește strategic

Începe prin a stabili ce gătești și ce ingrediente folosești. Unele ingrediente se regăsesc în ambele rețete pe care le ai în plan? Măsoară în avans cantitățile, cu același recipient, ca să ai mai puține ustensile de curățat.

Folosești mai multe legume în rețetă? Toacă-le și adaugă-le în același timp în oală. Cât timp fierb legumele, tu taie carnea. Pregătește mămăliga cât stă peștele la cuptor. Toacă prima dată legumele și la final carnea. În acest fel, o să speli cuțitul și tocătorul o singură dată.

Încearcă să nu faci multe pete

O tigaie murdară sau o chiuvetă cu resturi de mâncare îți sare imediat în ochi. Nu același lucru se întâmplă și cu tot felul de pete mici, care apar inevitabil pe blatul de bucătărie, pe jos sau pe perete. Însă poți să previi aceste pete (sau cel puțin o parte din ele).

Trebuie să torni ulei sau lapte? Fă acest lucru deasupra chiuvetei. Același lucru este valabil și dacă ai un sos care pătează, cum ar fi cel de roșii, de sfeclă roșie sau afine. Ține pe blat o farfurie pe care să așezi lingura, spatula, cuțitul sau alte ustensile pe care le folosești în timp ce gătești. Eviți astfel petele care pot să apară pe blat.

Așadar, dacă te organizezi și folosești ustensilele potrivite, poți să gătești cu mai puțin stres și să ai o bucătărie mai curată, chiar înainte să te așezi la masă.

Sursă foto: Shutterstock