Alimente fără gluten. Lista completă, de la băuturi la legume

alimente fără gluten jpeg

Dacă ai intoleranţă la gluten, e clar că modul în care îţi alegi alimentele e o chestiune foarte importantă pentru tine. Dar chiar şi dacă n-ai intoleranţă la gluten şi dacă, pur şi simplu, vrei să mănânci mai puţin gluten, acest articol îţi este dedicat. Iată care sunt acele alimente fără gluten.

Chiar dacă multe alimente au pe etichetă marcat „fără gluten“, mai există şi produse fără gluten care nu au pe ele nici o specificaţie. E important să ştim care sunt alimentele naturale fără gluten. Iată mai jos o listă cu alimente fără gluten:

• Produse şi cereale integrale fără gluten: ovăzul, orezul, quinoa, meiul, maniocul (se găseşte în plafarele de la noi), sorgul, teff-ul, hrişca, amarantul, cartofii şi făina din cartofi.

Alimente fără gluten - Ce să eviţi atunci când cumperi cereale

Dacă nu eşti sigură de provenienţa pâinii, a pastelor, a biscuiţilor sau a altor produse pe bază de cereale, eticheta te poate ajuta. Uită-te pe etichetă şi fii atentă ca produsul tău să nu aibă următoarele specificaţii: grâu, făină, făină spelta, kamut, grâu dur, bulgur, graham semolina), triticală (o încrucişare dintre secară şi grâu), malţ.

Glutenul se poate regăsi şi în legume sau fructe. Ceea ce, desigur, nu e un motiv să le evităm. Cu toate astea, atunci când eşti la raionul de produse din fructe şi legume procesate, dacă vrei să cumperi alimente fără gluten, studiază cu atenţie eticheta. Unele legume şi fructe şi produse obţinute din ele pot fi conservate cu conservanţi care au gluten. Fie că sunt congelate în stare proaspătă sau cu sos, legumele pot conţine gluten dacă mai au şi altceva lângă le (un sos, de exemplu).

Alimente fără gluten - Ce să eviţi atunci când cumperi fructe şi legume:

•    Proteină de grâu hidrolizată •    Amidon de porumb modificat (dacă produsul nu specifică ce fel de amidon este, verifică mai bine, pentru că în 90 la sută dintre cazuri e folosit amidon din grâu) •    Malţ (sironp din malţ, soţet din malţ, extract de malţ, aromă de malţ) •    Stabilizator pe bază de gluten •    Maltodextrină (când e făcută din porumb, cartof sau orez e bună, dacă  e făcută din grâu nu e bună. Ingrediente sigure: •    Amidon de porumb •    Amidon de cartof/ făină de cartof •    Oţet distilat •    Acid citric, acid lactic, acid malic •    Proteine naturale fără gluten •    Carne roşie – porc, vită, miel, capră, bison, raţă (atenţie la ingredientele marinadelor acolo unde e cazul!) •    Carne de pasăre – pui şi curcan •    Fructe de mare – peşte proaspăt, scoici, homar, raci (în stare proaspătă n-au gluten dar vezi dacă sunt marinade!) •    Tofu – făcut din soia, fără gluten •    Fasole •    Nuci şi seminţe

Proteine la care trebuie să te mai uiţi încă o dată:

•    Carne procesată – hot dog-ul, salamul, cârnaţii – e foarte posibil ca aceste produse să aibă gluten adăugat. Uită-te pe etichetă şi vezi să n-aibă amidon modificat din grâu sau dextrin.

•    Carne tocată – e posibil ca aceasta să aibă gluten adăugat în ea.

•    Burgerii vegetarieni - şi aceştia e posibil să aibă gluten adăugat

•    Seitanul – această proteină e gluten în stare pură, deci evit-o, dacă vrei o ietă fără gluten

•    Sosurile sunt unele dintre alimentele care au gluten adăugat. Se poate găsi gluten în stabilizatori, potenţiatori de arome, agenţi de îngroşare. Făina de grâu e un agent de îngroşare folosit în mod comun. Glutenul poate intra în mâncare şi dacă s-a folosit un cuţit care a intrat în contact cu un produs conţinându-l.

Alimente fără gluten - Condimente sigure:

•    Muştarul – sosurile care conţin muştar e posibil să aibă gluten

•   

•    Condimentele uscate (ierburi, usturoi, chilli uscate)

•    Sosul de ketchup, Worchester, barbeque, soia, oţetul din malţ

Dulciurile, de asemenea, pot să conţină gluten. Atenţie la ce fel de făină e folosită!

Alimente fără gluten - Dulciuri sigure:

•    Ciocolata

•    Bomboanele dure şi gumate

•    Îngheţata, şerbetul, gelato, iaurtul îngheţat

•    Dulciuri de evitat dacă nu vrei gluten

•    Prăjituri pe bază de făină – brioşe, negrese, check, cozonac, patiserii, cheesecake, etc…

•    Lemnul dulce – se poate ca acest dester să fie făcut cu făină de grâu, atenţie la etichetă!

•    Malţul de orz – evită dulciurile făcute cu acest ingredient, pentru că e folosit ca îndulcitor

Băuturi fără gluten:

•    Apa

•    Cafeaua şi ceaiul

•    Băuturile pentru sportivi, sucurile, sucurile carbonatate

•    Alcoolul – trebuie să te uiţi de două ori, pentru că unele băuturi ca berea, de exemplu, sunt făcute din malţ, hamei sau secară – adică are gluten. Cidrul e o alternativă fără gluten la bere. Alcoolul tare nu are gluten.

•    Alcoolurile distilate (gin, whiskey, bourbon, vodka) sunt făcute din cereale, dar procesul de distilare le ia glutenul. Cu toate astea, au fost întâlnite cazuri, astfel că unele etichete specifică „o cantitate mică de gluten“.

Sursa foto: www.thehealthyhomeeconomist.com



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg