Alimentele de vară care te menţin în formă

dieta cu pepene verde jpeg

Profită din plin de roadele sezonului cald: legume şi fructe bogate în vitamine, minerale şi apă. Gustoase şi sănătoase, conţin tot ce ai nevoie pentru a-ţi păstra silueta şi o stare fizică excelentă.

Caise şi piersici,pentru un bronz frumos

Nu este întâmplătoare culoarea acestorfructe. Ea dovedeşte conţinutul crescut de vitamina E,vitamina C şi betacaroten,un pigment care contribuie la protejarea pielii de efectele nefaste ale soarelui. Betacarotenul este un precursor al vitaminei A,indispensabil pentru procesul de creştere a copiilor. 

Cantitatea zilnică recomandată

Două-trei caise sau piersici acoperă până la jumătate din necesarul de betacaroten. Le poţi include şi în dietele de slăbit,pentru că au puţine calorii,iar zahărul pe care-l conţin se va asimila treptat în organism.

Roşiile previn îmbătrânirea pielii

Sursă utilă de fibre,de potasiu şi de vitamina C,roşiile sunt valoroase mai ales datorită licopenului şi betacarotenului,substanţe antioxidante care previn cancerul,protejează pielea de îmbătrânirea timpurie şi de efectul nociv al razelor ultraviolete. Aportul lor caloric este mic. O roşie de mărime medie are 30 kcal.

Una-două roşii proaspete consumate în salate,peste care ai pus puţin ulei de măsline,favorizează asimilarea licopenului. Vara,prepară-ţi un suc de roşii cu gheaţă şi te hidratezi plăcut.

Citeşte şi:

Cum te hidratezi în zilele caniculare

Cum te îmbraci ca să te protejezi de căldură

Morcovii „luptă“ contra ridurilor

Vitaminele A şi C din morcovi îi transformă în alimentele perfecte pentru garniturile şi salatele de vară. Au acţiune antioxidantă,previn apariţia ridurilor,uscarea pielii şi protejează epiderma de efectele nefaste ale ultravioletelor. În plus,cresc acuitatea vizuală şi sănătatea ochilor. Sunt ideali şi în diete,pentru că asigură nutrienţi importanţi taie pofta de mâncare.

Cantitatea zilnică recomandată

Doi-trei morcovi mici şi proaspeţi pot fi consumaţi împreună cu peşte,în salate,fierţi sau piure (mai uşor de asimilat de către persoanele cu boli gastro-intestinale). Atenţie însă! Este suficient un pahar de suc de morcovi pe zi,pentru că o cantitate mai mare îţi poate da stări de inapetenţă şi deranjamente ­stomacale.

Castraveţii şi dovleceii împiedică retenţia de apă

Când vrei să te răcoreşti,n-ar fi rău să alegi să mănânci castraveţi sau dovlecei. Au 95% apă,foarte puţine calorii,vitamina C,B9,betacaroten. Îţi menţin pielea sănătoasă şi elimină problema retenţiei de apă din ţesuturi.

Te vor rehidrata un dovlecel sau doi-trei castraveţi. Poţi face dovleceii şi la grătar sau traşi la tigaie cu puţin ulei,iar castraveţii alături de iaurtul degresat şi de mărar.

Pepenii roşii şi galbeni te răcoresc şi te hidratează

Tot aproximativ 90% apă conţine şi pepenele,dar şi licopen,betacaroten,ambele protectoare pentru piele. Nu te îngraşă,îţi taie pofta de dulce şi alungă senzaţia de foame.

Cantitatea zilnică recomandată

La gustări,include o felie de pepene roşu sau galben,însă fără să o asociezi cu alte alimente. O felie de pepene galben îţi acoperă necesarul de betacaroten,după cum precizează dr. ­Mihaela Bilic,  în volumul „Sănătatea are gust“.

Ardeii,sursă de betacaroten

Iute sau gras,ardeiul îţi acoperă necesarul de vitamine (A,C,B6 şi B9) şi minerale (potasiu,fier,magneziu şi calciu). Ardeiul iute te ajută să elimini excesul de căldură din organism,iar cel gras,mai ales cel roşu are de două ori mai multă vitamina C şi de şase ori mai mult betacaroten decât cel verde,după cum indică dr. Mihaela Bilic .

Poţi adăuga doi ardei graşi în salate,cu puţin ulei de măsline.

Seminţele reglează apetitul

Cele de floarea-soarelui şi de in ajută pielea să rămână hidratată şi-i combate procesele inflamatoare,datorită elementelor nutritive:zinc,vitamina E,acizi graşi Omega 3 şi ­Omega 6.

Cantitatea zilnică recomandată

Doar o linguriţă pe zi este de-ajuns. Seminţele de in se găsesc la orice magazin cu produse naturale. Ele se combină cu cerealele integrale la micul dejun sau se pun în apă peste noapte şi bei conţinutul dimineaţa. În privinţa seminţelor de floarea-soarelui,alege-le pe cele neprăjite şi  mănâncă doar o linguriţă pe zi. Mai mult,îngraşă!



Recente

Regula 3 30 300 pentru a fi fericit  Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului  Tapping EFT  Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg