Eşti alergică la arahide? Ce să mănânci
Numărul persoanelor care sunt alergice la arahide este în creştere constantă de ani de zile. Dacă te afli în această situaţie, este extrem de important să eviţi chiar şi urme din acest alergen, riscul fiind şocul anafilactic şi moartea.
Ce ai voie şi ce nu
Arahidele fac parte din familia leguminoaselorşi nu din cea a nucilor sau a fructelor cu coajă. Prin urmare,dacă eşti alergică la arahide,poţi totuşi consuma migdale,fistic,nuci caju,alune,nuci macadamia – cu condiţia ca acestea să nu fi fost contaminate prin contactul direct cu arahidele din depozitele comercianţilor.
Evită toate produsele cu arahide
Trebuie să eviţi în alimentaţie orice produs care ar putea conţine arahide,chiar şi în urme. Taie de pe listă toate produsele cu arahide:untul,făina,uleiul de arahide,proteine vegetale din arahide,proteine vegetale hidrolizate din arahide. Aperitivele cu nuci de diferite tipuri conţin,cu siguranţă,şi arahide.
Evită produsele care pot conţine arahide
În comerţ există produseîn care pot exista urme de arahide:biscuiţi,produse de patiserie,bară de cereale,ciocolată,nuga,bomboane,cereale pentru micul dejun,chili din comerţ,deserturi congelate,îngheţată,produse tailandeze sau asiatice (pacheţele de primăvară,sosuri asiatice),pastă de migdale,supe şi sosuri deshidratate,snacksuri preparate cu ulei de arahide. Citeşte bine etichetele,fiindcă prin lege trebuie menţionate derivatele de arahide din diversele produse alimentare. Uneori,ingredientele din produse nu conţin arahide,dar se pot contamina prin contact direct,iar atunci pe etichete apare menţiunea (care nu e ogligatorie) „poate conţine urme de arahide”.
Evită sursele nealimentare
Extrase de arahide se pot găsi şi în cosmetice,creme,mâncare pentru animale şi păsări,produse artizanale,medicamente şi suplimente alimentare,jucării.