Tot ce trebuie să ştii despre pastilele de slăbit

1 72969 original jpg jpeg

În încercarea de a ajunge la silueta dorită, multe femei optează pentru pastilele de slăbit în locul dietei şi al exerciţiilor fizice. Atenţie însă, lista cu efecte secundare al acestor metode zise rapide nu este deloc de neglijat!

Deschizi televizorul şi inevitabil,dai peste reclamele la suplimente care promit pierderea în greutate fără efort sau restricţii alimentare. Află care este diferenţa între diversele metode de slăbit cu pastile,în ce condiţii poţi apela la ele şi la ce riscuri te expui.

Cum acţionează

Pastilele pentru slăbit se împart în două categorii:medicamente şi suplimente alimentare.  La rândul lor,medicamentele pentru slăbit sunt de două feluri:cele care reduc apetitul şi cele care limitează absorbţia de grăsimi la nivelul sistemului digestiv. Cele din prima categorie acţionează asupra sistemului nervos central şi au proprietăţi asemănătoare cu amfetaminele,antidepresivele şi medicamentele administrate în tratamentul diabetului zaharat.

Administrare doar sub supraveghere medicală

Pastilelepentru slăbit,indiferent de tip,se iau doar la recomandarea şi sub controlul medicului. În general,sunt indicate doar persoanelor a căror stare de sănătate este pusă în pericol de numărul de kilograme în plus şi care nu au reuşit să slăbească printr-un regim alimentar sau care nu pot face efort fizic. În această categorie intră persoanele care suferă de obezitate şi cele supraponderale,mai ales dacă au hipertensiune arterială,nivel crescut al colesterolului rău,LDL,cele cu diabet zaharat de tip 2 sau cu apnee de somn. Tratamentul medicamentos vine în completarea unei diete bazată pe anumite restricţii alimentare,completată de exerciţii fizice,atunci când este posibil.

Provoacă tulburări cardiace

Persoanele care iau medicamente pentru slăbit trebuie să fie monitorizate de către medic pe perioada tratamentului,deoarece pastilele care reduc apetitul pot declanşa sau agrava unele afecţiuni deja existente. Printre cel mai des întâlnite efecte adverse se numără bolile cardiovasculare:palpitaţiile,tahicardia,creşterea valorilor tensiunii arteriale şi chiar infarctul de miocard. Mai pot da insomnii,dureri de cap,tulburări comportamentale şi afecţiuni digestive:diaree,constipaţie,vărsături. Există riscul,de asemenea,ca odată terminat tratamentul,persoana să revină la greutatea iniţială.

Citeşte şi:

Ce alimente să eviţi când iei pastile

Dependenţa de pastile:cauze şi efecte

Dau anemie

Nici pastilele care limitează absorbţia grăsimilor în organism nu sunt lipsite de riscuri,doar un sigur medicament de acest tip fiind aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Acestea împiedică asimilarea grăsimilor la nivel intestinal. Printre neplăcerile provocate se numără creşterea frecvenţei scaunelor şi durerile abdominale. Un alt efect advers al acestui tip de pastile este faptul că,pe lângă grăsimi,pot împiedica asimilarea în organism a vitaminelor liposolubile (A,D,E şi K),pentru absorbţia cărora este necesară prezenţa grăsimilor.

Cum acţionează suplimentele

Pentru a funcţiona corespunzător,organismul nostru are nevoie de anumite substanţe nutritive. În lipsa acestora,unele funcţii sunt încetinite,ceea ce poate afecta inclusiv menţinerea unei greutăţi normale. Suplimentele pentru slăbitsunt recomandate,de asemenea,doar de către medic,care le va prescrie după o evaluare nutriţională care include şi analize de sânge. Suplimentele pot cuprinde vitamine,minerale şi acizi graşi Omega-3.

Bine de ştiut!

Pastilele cu rol laxativ şi diuretic nu contribuie la pierderea în greutate. Luate fără prescripţie,deshidratează organismul şi pot duce la tulburări electrolitice,responsabile de apariţia aritmiilor cardiace. În acelaşi timp,deshidratarea încetineşte arderea grăsimilor.

Dr. Andreea Şuvoială,medic specialistendocrinolog,consilier nutritiţie şi dietetică,Bio Terra Med,Bucureşti

Evită pastilele,prafurile şi dispozitivele pentru slăbit neaprobate,procurate din surse nesigure,fără prospect în limba română şi care promit efecte spectaculoase. Nu cumpăra un produs netestat,cu ingrediente necunoscute,dar presupus miraculoase,oricât de tentant ar părea. Îţi poate pune în pericol sănătatea,deoarece multe conţin substanţe cu efect anorexigen,similare amfetaminei. Nu îţi face un obicei din a înlocui mesele cu prafuri şi batoane de slăbit,oricât de variată şi complexă ar părea lista de ingrediente. Ele favorizează malnutriţia şi încetinesc metabolismul.



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg