Există ploaie și fără nori? Fenomenul se numește „dușul soarelui”

Știm cu toții că vremea poate fi prevenită într-o anumită măsură, însă natura tot ne poate rezerva câteva surprize incredibile. Una dintre ele are de-a face cu ploaia.

image

Am învățat fiecare la școală că stropii de ploaie se formează din condensul depozitat în nori. Cu alte cuvinte, plouă atunci când sunt nori de ploaie, nu-i așa? Nu chiar! Există și excepții – poate ploua cu toate că nu sunt nori pe cer! Cum e posibil așa ceva?

Fenomen ciudat

The New York Times ne informează că în Hawaii lumea vorbește despre un fenomen denumit „pukalani” sau „sucul de ananas”, care nu este altceva decât o „gaură” în cer. Așa se descrie un fenomen cât se poate de ciudat, care presupune ca ploaia să cadă din soare, nu din nori, sau măcar asta să fie senzația, având în vedere că nu există nori pe cer.

Fenomenul meteorologic mai este cunoscut și ca „dușul soarelui” și, după cum era de așteptat, a intrigat pe toată lumea odată ce a devenit cunoscut. Pe cât de ciudat e să fii martor la un astfel de „duș al soarelui”, pe atât se simplă este explicația cestui fenomen – lucrurile nu sunt niciodată așa cum par. Cel puțin nu în cer, poate doar pe Pământ.

Dacă veți căuta termenul „dușul soarelui” în dicționar, cel mai probabil că nu-l veți găsi, însă acest lucru nu înseamnă că el nu există și că nu este descris în fel și chip de cei care au văzut asemenea fenomen meteorologic bizar.

Legende uimitoare

The New York Times, World Wide Words și Alchetron ne explică cum acest duș al soarelui se referă la un eveniment nupțial care are loc între vulpi, șobolani, hiene, leoparzi, maimuțe, lupi sau chiar între Diavol și soția lui, vehiculându-se numeroase versiuni ale noaptei nunții lor. Dacă plouă fără nori, e clar, Diavolul se însoară! Cel puțin asta e legenda care circulă în anumite comunități.

În anumite dialecte din Pakistan, creatura are un singur ochi. În Coreea, este vorba despre un mariaj între specii diferite. În Tanzania, o leoaică face pui, iar, în Finlanda, nu-și unește nimeni destinul cu altcineva, ci sunt doar niște vulpi care fac baie. Asemenea descrieri ciudate nu pot însemna decât un singur lucru – ceva se întâmplă și nu e deloc normal. Când plouă, există nori. Când plouă fără nori... e ceva necurat la mijloc, nu-i așa?

Explicația plauzibilă

Fenomenul e descris ca „dușul soarelui” pentru că exact asta pare să fie – o ploaie căzută din soare. Totuși nu se întâmplă așa ceva! Soarele, care este la o distanță de zeci de milioane de kilometri de Pământ, nu aruncă cu picuri de apă spre noi.

Ploaia provine din niște nori foarte îndepărtați, iar soarele este poziționat astfel încât nu putem zări norii, iar vântul direcționează stropii direct spre noi. Există, așadar, o explicație simplă pentru acest fenomen meteorologic spectaculos!

foto - Shutterstock



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg