Limbajul ciupercilor. Formează cuvinte și chiar propoziții

Cei care studiază fungi sunt de părere că știm prea puține lucruri despre modurile variante în care se pot folosi ciupercile. Studiile realizate de micologul Paul Stamets din Pacific Northwest arată că fungi pot fi folosiți pentru a combate poluarea pământului, pentru a alunga insectele din ferme și-a trata varicela, susține TEDTalk. Unele ciuperci își fac singure vânt pentru a se asigura că sporii lor sunt împrăștiați pentru reproducere. Ce să mai, regatul fungic este unul plin de minuni!

image

Internetul plantelor

Plantele vorbesc între ele folosind o rețea de fungi pentru a comunica subteran despre surse de apă din apropiere și nutrienți, dar își și trimit avertismente cu privire la posibili dușmani vecini. Așadar e la mintea cocoșului că și ciupercile fac acest lucru. Și un studiu recent analizează acum modul în care ciupercile nu numai că vorbesc între ele, dar au și un limbaj elevat.

Ciupercile sunt conectate unele de altele printr-o rețea subterană denumită miceliu. The Guardian ne povestește cum, atunci când o bucată de lemn este pusă în fața unei ciuperci care devorează lemnul, planta transmite semnale electrice din rețea către fungii din apropiere. Acest lucru are loc exact ca la oameni, când nervii din brațul nostru trimit semnale creierului atunci când acesta întâlnește un suc delicios, de pildă.

Având în vedere acest lucru, cercetătorul Andrew Adamatzky de la Universitatea West of England a devenit curios legat de un lucru anume – să descopere dacă acest miceliu comunică într-un limbaj anume, așa cum fac oamenii, sau transmit doar informații la nimereală.

Vocabular complex

Astfel, Adamatzky a pus microelectrozi pe patru feluri de ciuperci, pentru a vedea ce fel de semnal transmit ele, susține The Guardian. Ceea ce a descoperit omul de știință este că pulsațiile electrice apăreau grupate și erau provocate de stimuli exteriori.

Marea descoperire, susține Royal Society Open Science, e că ciupercile sunt capabile să transmită chiar și 50 de cuvinte și că lungimea cuvintelor folosite este extrem de asemănătoare cu cea a cuvintelor transmise de oameni.

Spre exemplu, fiecare cuvânt are o lungime aproximativă de 5,97 de litere, în timp ce limba engleză, de pildă, are o lungime a cuvintelor de 4,8 litere, ne informează All That's Interesting. Ciupercile mâncătoare de lemn au fost cele mai vorbărețe, deținând un vocabular elevat, cu propozițiile cele mai complexe, conform celor publicate de The Guardian.

Bineînțeles că mai durează ceva până să ne dăm seama despre ce vorbesc ciupercile și cum putem interpreta propozițiile lor deloc de neglijat. Concluzia la care au ajuns cercetătorii este că semnalele transmise între ciuperci nu sunt deloc la nimereală, ele înseamnă ceva și probabil nu va mai dura mult până când omenirea va putea descifra limbajul sofisticat al plantelor și al viețuitoarelor de lângă noi.

Foto - Shutterstock



Recente

Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg