Fibromul uterin: când e nevoie de operaţie?

1 shutterstock 267973223 jpg jpeg

În jur de 25% dintre femeile cu vârsta peste 35 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin. Această tumoră benignă a uterului se tratează medicamentos sau chirurgical.

Fibromul poate fi localizat în grosimea peretelui uterului ori formează o proeminenţă sub stratul extern sau sub cel intern. De asemenea, poate fi ataşat de uter printr-un picioruş (pedicul). Cel mai probabil, fibromul are cauză hormonală.

Sângerările menstruale abundente, infertilitatea, urinarea frecventă, balonarea, constipaţia şi durerile de spate se numără printre manifestările fibroamelor. Alteori afecţiunea este asimptomatică.

Ecografia este prima explorare medicală care ajută la depistarea fibromului uterin. Pentru un diagnostic mai exact, poate fi nevoie şi de RMN, de histerografie (examen radiologic al uterului) sau de histerosalpingografie (asociază histerografia cu salpingografia, explorarea radiologică a trompelor uterine).

Când se impune operaţia

Fibromul uterin are o evoluţie imprevizibilă, uneori ajungându-se la complicaţii hemoragice, mecanice sau infecţioase. Mai ales în cazul fibroamelor mici, se recomandă monitorizarea lor. Pentru fibroamele simptomatice, o soluţie de tratament sunt medicamentele, care reduc simptome precum sângerările menstruale abundente şi presiunea pelviană. Când fibromul este mare sau este însoţit de complicaţii, se recomandă tratamentul chirurgical, care constă în extirparea uterului totală (histerectomie) sau doar a fibromului (miomectomie). Există şi o procedură modernă, numită embolizare, care permite menţinerea intactă a uterului şi care are unele avantaje faţă de operaţia clasică. Intervenţia este efectuată de un medic specializat în radiologie intervenţională. În urma embolizării se păstrează integritatea anatomică a uterului, iar funcţia ovarelor nu este afectată, prin urmare fertilitatea este conservată. Mai mult, embolizarea poate reda fertilitatea în cazul în care fibromul uterin era cauza sterilităţii. Embolizarea are o rată mare de eficienţă. Astfel, în 95% din cazuri, fibroamele îşi reduc semnificativ dimensiunile sau se elimină complet. După embolizare, este nevoie de controalele şi analizele medicale periodice recomandate de medic.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg