7 efecte ale lămâii pe care nu le ştii
Originară din Caşmir, lămâia a ajuns mai întâi în Africa dusă acolo de arabi, iar apoi în Europa, în proviziile cruciaţilor. Aşa s-a aclimatizat în tot bazinul mediteraneean, şi astăzi nu lipseşte din nicio bucătărie. Primii care i-au descoperit virtuţile curative au fost arabii, care au şi menţionat-o în primul lor dicţionar de remedii naturale astfel: amestecată cu ulei de măsline sau de alune, vindeca eczemele, sucul era perfect pentru curăţarea rănilor sau pentru lecuirea înţepăturilor de insecte.
Cum vine frigul,lămâia revine în topul remediilor naturale pe care le ai mereu la îndemână. Gustul ei te ţine totuşi la distanţă? Treci peste acest mic inconvenient,pentru că merită! E o adevărată sursă de sănătate.
Efectele lămâii
Sucul este recunoscut pentru proprietăţile sale dietetice. Curăţă şi regenerează sistemul digestiv iritat de alimentaţia necorespunzătoare. Şi,nu în ultimul rând,sucul topeşte şi elimină grăsimile.
Se presupune că are şi efect anticancerigen,dar deocamdată această calitate nu a fost demonstrată ştiinţific.
Sucul de lămâie are acţiune bactericidă şi antiseptică. Activând globulele albe,el întăreşte imunitatea organismului.
Este cel mai bun remediu pentru mâini. Le albeşte şi le catifelează.
Netezeşte şi catifelează pielea de pe coate,genunchi şi de pe călcâie.
O felie de lămâie aplicată pe înţepăturile de insecte calmează durerea. Astringentă,lămâia are calitatea de a închide porii.
Pune în apa de clătit părul două linguri de suc de lămâie şi îi redai luciul natural.
Ce conţine
Bogată în săruri minerale şi în vitamina C,săracă în calorii (35 de calorii la 100 g),lămâia conţine şi o paletă interesantă de oligoelemente indispensabile organismului uman. Printre ele,potasiul,care îi dă efect diuretic,calciul şi fierul.Toate aceste nutrimente sunt uşor asimilate pentru că sucul acru al lămâii este plin de acizi organici.
3 reţete excepţionale cu lămâie
Odinioară,se folosea o reţetă simplă împotriva artrozei genunchilor şi a artrozei cervicale:se spală un ou proaspăt,se pune întreg într-o ceaşcă şi se toarnă peste el suc de lămâie,acoperindu-l complet. Se lasă la macerat toată noaptea. Dimineaţa,se scoate oul a cărui coajă s-a dizolvat în suc. Se strecoară lichidul. Se bea fără a se îndulci. Se face o cură de trei săptămâni,care se reia din trei în trei luni.
Iată şi o băutură diuretică:se ia o lămâie spălată,se taie în rondele,care se pun într-un castron cu apă clocotită,cu trei vârfuri de maghiran. Se lasă la macerat toată noaptea. Dimineaţa,se strecoară şi se bea pe stomacul gol timp de două-trei săptămâni.
Pentru dureri de gât şi guturai,se taie în felii două lămâi (netratate chimic),se pun într-un litru de apă şi se lasă să fiarbă timp de zece minute. Se îndulceşte cu miere. Se bea de mai multe ori,în timpul zilei.