Afecţiuni dentare cauzate de o igiena incorecta

1 70600 original jpg jpeg

Printre cele mai comune probleme dentare care pot apărea în urma unei proaste igiene orale se numără: durerile de dinţi, sângerările gingivale şi cariile dentare. Însă, netratate, pot duce la apariţia unor afecţiuni grave, care pot pune în pericol sănătatea dinţilor.

În cele ce urmează,află la ce afecţiuni dentare te expui,în lipsa unei igiene orale corecte.

Gingivita,netratată,poate evolua în paradontită

Igiena neadecvată a cavităţii bucale permite bacteriilor să invadeze spaţiul dintre dinte şi ţesuturile de susţinere. Formarea plăcii bacteriene sub gingie duce la apariţia gingivitei,o afecţiune,care,dacă nu este tratată,poate evolua în paradontoză.

Cunoscută şi sub numele de “boala dinţilor sănătoşi”,paradontoza afectează dintele direct de la rădăcină,ducând în cele din urmă la pierderea lor. De aceea trebuie luat în seamă primul semn care anunţă existenţa gingivitei,şi anume:sângerarea gingiilor.

Sfat:O igienă orală corectă nu înseamnă doar perierea dinţilor,dimineaţa şi seara,ci şi folosirea apei de gură şi a aţei dentare,cât şi efectuarea unui detartraj la 6 luni sau 1 an.

Bruxismul poate duce la tocirea şi ciobirea dinţilor

Deşi este o afecţiune uşoară,scrâşnitul din dinţi,cunoscut sub numele de bruxism,poate afecta dinţii şi ţesuturile care îi înconjoară. Existenţa acestei afecţiuni poate fi sesizată de persoanele din jur,întrucât se manifestă pe timpul nopţii.

Printre cauzele care duc la apariţia bruxismului se numără:stresul,agresivitatea şi alinierea anormală a dinţilor. De asemenea,unele studii arată că bruxismul poate fi o complicaţie a unor boli precum Parkinson(boală degenerativă ce afectează abilităţile motorii) şi Huntington (boală neurologică ce afectează coordonarea mişcărilor).

Sfat:Dacă principală cauză a bruxismului este stresul,este indicat să se opteze pentru anumite tehnici de relaxare a musculaturii. De asemenea,unii medici pot prescrie medicamente pentru relaxarea musculaturii maxilarului sau pot recomanda,după caz,dispozitive dentare care previn vătămarea dinţilor pe timpul nopţii.

Cariile dentare duc la apariţia abcesului

Chiar dacă nu te deranjează,caria dentară trebuie îndepărtată,altfel,poate duce la apariţia abcesului. De îndată ce pulpa dintelui este afectată,aceasta moare,iar bacteriile se înmulţesc în rădăcina dintelui,formând un abces dureros. În cazurile extreme,abcesul dentar,implică şi alte simptomele pe lângă durere:poate fi însoţit de febră şi umflarea feţei,moment în care stomatologul este nevoit să prescrie antibiotice.

Prevenirea şi tratarea cariilor dentare implică,automat,reducerea riscului de a suferi din cauza abcesului dentar. Aşadar,perierea dinţilor de două ori pe zi este obligatorie,cât şi vizitarea stomatologului,cel puţin o dată pe an. De asemenea,se recomandă folosirea aţei dentare şi a apei de gură,pentru înlăturarea bacteriilor din cavitatea bucală.